Το Ισραήλ ηττάται σε όλα τα μέτωπα

Χάρτης της Γάζας.

Αμέσως μετά τη λήξη της τελευταίας εκεχειρίας ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε να επιτεθεί στην Χαν Γιούνις, επεκτείνοντας χερσαία το μέτωπο στον Νότο της Λωρίδας της Γάζας.  Ολη ισραηλινή προπαγάνδα ξαφνικά άρχισε να παρουσιάζει την Χαν Γιούνις ως το επίκεντρο της ηγεσίας της Χαμάς, όταν μέχρι τέλη Νοέμβρη υποστήριζε οτι η τελευταία βρισκόταν στον Βορρά, στην Πόλη της Γάζας και σε λίγο θα εντοπιζόταν.Η ισραηλινή προπαγάνδα έχει αραδιάσει τόσα ψέματα, που πλέον αδιαφορεί αν αυτοδιαψεύτεται η ίδια με νέες δηλώσεις που αναιρούν οτι δήλωσε χτες ή προχτές.

Το Ισραήλ υπέστη ταπεινωτική ήττα στη Χαν Γιούνις και αναγκάστηκε να ανακάμψει με νέα επίθεση στον Βορρά και δη στο πέρασμα από την συνοικία Σεντζάγια προς την Πόλη της Γάζας. Η ταξιαρχία Γκολάνι συνετρίβη στην Σεντζάγια, την ανατολική συνοικία της Γάζας. Το Ισραήλ για μέρες συνέχιζε να βομβαρδίζει τη Σεντζάγια και τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, αυτόν της Τζαμπάλια αλλά εις μάτην.

Η κατάληψη εξ εφόδου της παλαιστινιακής αντίστασης από τον σιωνιστικό τακτικό στρατό δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ποτέ στην Λωρίδα της Γάζας. Το εκτεταμένο δίκτυο τούνελ της αντίστασης είναι ακόμη απροσπέλαστο και η ισραηλινή κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί οτι θα χάσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες σε μια μαραθώνια μάχη μηνών για το ξερίζωμα της αντίστασης. Γιατί τόσους θα χάσει σε μάχη στα ερείπια της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανισορροπία στρατιωτικής ισχύος εξουδετερώνεται όταν η Χαμάς και οι άλλες αντιστασιακές παλαιστινιακές δυνάμεις ελέγχουν το υπέδαφος και το έδαφος μέσα στα ερείπια των πολυκατοικιών των συνοικιών της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Νετανιάχου ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να νικήσει την παλαιστινιακή αντίσταση. Προσπαθεί να φτάσει σε μια διπλωματική συμφωνία εκεχειρίας που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή των αιχμαλώτων της παλαιστινιακής αντίστασης, έχοντας εξασφαλίσει σταθερή πρόσβαση του σιωνιστικού στρατού σε τμήμα της Λωρίδας, πουλώντας το αυτό ως νίκη στους ισραηλινούς.

Στις 23 Δεκεμβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις άφηναν διαρροές ότι ετοιμάζονταν να ανακαταλάβουν τον συνοριακό διάδρομο μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου. Οι αιγυπτιακές αρχές δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ την κατάληψη του διαδρόμου από το Ισραήλ, έναν διάδρομο που εγκατέλειψε το Ισραήλ το 2005 κατά την μονομερή του αποχώρησή του από τη Λωρίδα της Γάζας. Και δεν πρόκειται να το κάνουν γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει να εξαναγκάσει τους παλαιστίνιους να περάσουν μαζικά στην Αίγυπτο, εμποδίζοντάς τους να επιστρέψουν μετά στις πατρογονικές τους εστίες, προωθώντας το σχέδιο εθνοκάθαρσης το οποίο κυβερνητικά στελέχη έχουν εξαγγείλει δημόσια.

Ο Νετανιάχου έφαγε ένα τεράστιο χαστούκι και προσπάθησε να βρει νεο τρόπο να ανακάμψει. Ο σιωνιστικός στρατός εδώ και μέρες μες στις γιορτές επιδιώκει να αποκόψει κεντρικά τη Λωρίδα της Γάζας.

Χάρτης της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας. Με κόκκινο όλα τα σημεία που το Ισραήλ σφυροκοπά με αεροπορία και δοκιμάζει χερσαίες επιχειρήσεις.

Ο καταυλισμός του Νουσεϊράτ, το χωριό Αλ Μουγκράκα, το Τζουρ Αλ Ντικ και ο προσφυγικός καταυλισμός Αλ Μπουρέιτζ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας έχουν μετατραπεί εδώ και 5 μέρες το βασικό έδαφος της χερσαίας σύγκρουσης του Ισραήλ με την παλαιστινιακή αντίσταση. Κι, όμως, το Ισραήλ ματώνει δεν μπορεί να επικρατήσει χερσαία.

Οι ακροδεξιοί υπουργοί συνοδοιπόροι του Νετανιάχου Γκάλαντ και Γκάντζ ξέρουν τι έρχεται. Γι αυτό αρνήθηκαν να δώσουν χτες από κοινού συνέντευξη τύπου με τον Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι θα μιλήσουν στο υπουργικό συμβούλιο, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από Νετανιάχου. Και ξαφνικά ο Νετανιάχου μόνος του ανακοινωσε χτες ότι το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει τον... συνοριακό διάδρομο Γάζας- Αιγύπτου. Θα επιχειρήσει να το κάνει αυτό το Ισραήλ όταν έχει ήδη δεχτεί πόρτα από την Αίγυπτο;

Σχεδόν απίθανο σενάριο. Το Ισραήλ ήδη έχει τεράστιο πρόβλημα με τον πόλεμο φθοράς με τη Χεζμπάλα στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη. Το Ισραήλ έχει φτιάξει για πρώτη φορά στην ιστορία του ζώνη ασφαλείας μέσα στην ίδια την βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη, τη βόρεια Γαλιλαία προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πυρά από το Λίβανο. Σε επίσημα μεγέθη παρουσιάζει 100.000 εκτοπισμένους ισραηλινούς. Αμερικανικές πηγές τους ανεβάζουν σε 200.000. 

Το κυβερνητικό τριο του Ισραήλ (Γκάλαντ, Νετανιάχου, Γκαντζ) απειλεί συνεχώς με εισβολή στο Λίβανο αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι η Χεζμπάλα έχει δεκαπλασιάσει τη δύναμη ισχύος της από το 2006. Χερσαία το Ισραήλ δεν μπορει να νικήσει τη Χεζμπάλα, κι αυτή τη φορά η Χεζμπάλα ελέγχοντας πλήρως τα συνοριακά περάσματα στα βουνά προς τη Γαλιλαία και βέβαια έχοντας φτιάξει τουνελ που καταλήγουν στη Γαλιλαία πιθανότατα να δώσει τη μάχη μέσα στο ίδιο το Ισραήλ σε ενδεχόμενο απότομης κλιμάκωσης του πολέμου.

Τόσο καιρό έχει καταστρέψει όλους τους αισθητήρες και τα ραντάρ που ενεργοποιούν αποτελεσματικά την αεράμυνα του Ισραήλ στη βόρεια Γαλιλαία. Με μπαράρζ ρουκετών οι μαχητές της μπορούν κάλιστα να πραγματοποιήσουν αυτό που πραγματοποίησε η Χαμάς την 7η Οκτώβρη. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει τι δυνατότητες αεράμυνας έχει πλέον η Χεζμπάλα, έχοντας στην κατοχή της ρωσικά αντιεροπορικά, όπως δεν γνωρίζει και τι οπλοστάσιο έχει σήμερα σε πυραύλους που μπορει να προκαλέσει τεράστια καταστροφή μέσα στο Ισραήλ σε υποδομές σε αντίποινα για βομβαρδισμό της Βηρυτού από ισραηλινά αεροσκάφη. Αλλά η μεγαλύτερη καταστροφή για το ΙΣραήλ θα ειναι η απελευθέρωση της βόρειας Γαλιλαίας και τμήματος των κατεχόμενων από το Ισραήλ κτημάτων του Σεμπά.

Η Χεζμπάλα είναι μια καθεστωτική δύναμη μέσα στο Λίβανο, αλλά δεν πρόκειται να χάσει την ευκαιρία να στριμώξει το Ισραήλ. Σίγουρα δεν θέλει την κλιμάκωση του πολέμου, γιατί ο Λιβανος οικονομικά καταρρέει, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο φθοράς που πλέον περιορίζει τα περιθώρια κινήσεων του Ισραήλ Οι αμερικανοί εξαρχής δεν ήθελαν κλιμάκωση της σύγκρουσης περιφερειακά στη Μέση Ανατολή. Είναι πλεον γνωστό ότι επέβαλαν στον Νετανιάχου να μην επιτεθεί "προληπτικά" στο Λίβανο μετά την 7η Οκτώβρη.

Αργά η γρήγορα ο Νετανιάχου θα συρθεί σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση και οι κυβερνητικοι του εταίροι θα του φορτώσουν την ηττα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για τον σύγχρονο ιμπεριαλισμό (συγκεντρωτικό)

Λαϊκός Επαναστατικός Πόλεμος Ισπανία - Λαϊκό Μέτωπο: 1936 - 1939