Η ελπίδα γεννιέται από τα συντρίμμια της κοινωνικής δημαγωγίας

Τα βάψανε μαύρα όσοι δεν συνειδητοποιούν τα αυτονότητα: στο κοινοβουλευτικό αστικό παιχνίδι υπάρχει ο δικομματισμός και η εναλλαγή, ανάμεσα στους "συντηρητικούς" και τους "προοδευτικούς".  Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη τη Δύση. Σε ομαλούς οικονομικούς καιρούς για τον καπιταλισμό η μετάβαση γίνεται ομαλά. Οταν αρχίζει η κρίση, όμως, ένας από τους πόλους μπορεί να δεχτεί συντριπτικά χτυπήματα και να καταρρεύσει. Τότε υπάρχει μια μεταβατική περίοδος μέχρι να σχηματιστεί ο ένας από τους δυο πόλους και φτου από την αρχή.

Το 2009 ο Γιωργάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση με το πρόγραμμα: "λεφτά υπάρχουν". Ηδη το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο είχε εκτιναχθεί και υπήρχε σημαντικό πρόβλημα με την είσπραξη των φόρων. Το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν παραπάνω από το επίσημα δημοσιευμένο. Ο πρωθυπουργός Καραμανλής το γνώριζε και ήθελε να απομακρύνει από πάνω του την ευθύνη της διακυβέρνησης εν μέσω διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, λέγοντας προεκολογικά: "αν μας ψηφίσετε θα πάρουμε σκληρά μέτρα". 

Ο Γιωργάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρα και ο υπουργός οικονομικών Παπακωνσταντίνου ανακάλυψε ότι τελικά το έλλειμμα ήταν παραπάνω από αυτό που είχε δημοσιεύσει ο προκάτοχός του Αλογοσκούφης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήξερε πολύ καλά ότι έπρεπε να δανειστεί εκ νέου για να καλύψει το διογκωμένο έλλειμμα. Ανακοινωσε, λοιπόν στους ευρωπαίους ότι υπήρχε πρόβλημα με τους λογαριασμούς του κράτους και λίγο αργότερα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκε. Προφανώς υπήρξαν παρασκηνιακά παζάρια για την ένταξη του ΔΝΤ, αλλά όχι γιατί ο Γιωργάκης ήθελε να χρεοκοπήσει τη χώρα στοιχηματίζοντας σε βάρος της σε παράγωγα, όπως ισχυρίζονταν οι συνωμοσιολόγοι εθνικιστές-δεξιοί, αρκετοί εκ των οποίων κατέληξαν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ (βλεπε ΑΝΕΛ) αλλά γιατί τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ήταν γεμάτα σκουπίδια. Ειναι απλά οικονομικά: οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους τόκους και οι υποσχέσεις μελλοντικών πληρωμών, που καταγράφονταν στα assets των τραπεζών, ήταν πλέον σκουπίδια, επομένως οι τράπεζες χρειάζονταν επειγόντως δανειοδότηση. Ετσι φτιάχτηκε το μνημόνιο με πρώτη χώρα εφαρμογής στην ΟΝΕ την Ελλάδα.

Ο Γιωργάκης και η κυβερνητική κομπανία του είπαν τόσα συσσωρευμένα ψέματα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που ο κόσμος τους σιχάθηκε, καθώς, έβλεπε να ισοπεδώνεται το εισόδημά του από τα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα. Κάθε φορά ο Παπακωνσταντίνου έλεγε ψευδόμενος: "αυτή είναι η τελευταία φορά , αν δεν τα παίρναμε θα χρεοκοπούσαμε". Ο Σαμαράς φρόντισε να πάρει αρχικά αποστάσεις από το μνημόνιο, εντελώς δημαγωγικά κι αυτος, προκειμένου να περισώσει τη ΝΔ ως τον έτερο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος. 

Στις εκλογές του 2012, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε....

Στις εκλογές του 2023, 11 χρόνια μετά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε...

Σκοτοδίνη στα επιτελεία της αριστεράς που δεν βλέπουν το ουσιώδες. Το εκλογικό παιχνίδι ήταν εξαρχής στημένο στα μέτρα του ενός πόλου. Οπως εξηγήσαμε πριν τις εκλογές:  

"Η ΝΔ πιθανότατα θα ξαναβγεί πρώτο κόμμα και ο λόγος είναι οτι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες του λαού μας σιχαίνονται τα μνημόνια και την υποκρισία και ψευτιά των απατεώνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Γενάρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 2.245.978 ψήφους, τον μεγαλύτερο αριθμό που συγκέντρωσε ποτέ.
Μετα τή φόλα του πρώτου χρόνου, το θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το σικέ δημοψήφισμα, στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, παρότι ξεφούσκωσε στις 1.926.526, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναέγινε κυβέρνηση. 
 
Αυτές οι 319452 που έχασε μετά το δημοψήφισμα, δεν επέστρεψαν ποτέ και δεν θα επιστρέψουν στο μαντρί του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ είχε 1.526.400.
Στις εκλογές του 2019 ο Σύριζα είχε 1.781.057. Το πολύ-πολύ να τραβήξει, λοιπόν, τις ψήφους του Σεπτέμβρη του 2015 και πάλι δεν πρόκειται να βγει κυβέρνηση, γιατί το 2019 ο Κούλης συγκέντρωσε:
2.251.618 ψήφους.
 
Πως το κατάφερε αυτό;
Οταν ο Σαμαράς εγκατέλειψε τη δημαγωγία στα Ζάππεια (ότι δεν θα στήριζε το μνημόνιο) αρκετοί ψηφοφόροι της ΝΔ μετατοπίστηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή.  
 
Τα νούμερα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 για κάθε ένα από αυτά τα κόματα ήταν:
ΠΟΤΑΜΙ: 222.349 , ΑΝΕΛ: 200.532 , Χρυσή Αυγή: 388.387
Οταν τα τρια αυτά κόμματα εξαϋλώθηκαν, η ΝΔ πήρε πίσω τις ψήφους.
Είναι απλά μαθηματικά.
 
Ας φωνασκούν λοιπόν τα συριζόπουλα και οι θεραπαινίδες τους. Πρώτη δύναμη δεν βγαίνουν. Οι 319452 δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν στους απατεώνες του τρίτου μνημονίου."
 
Η Νέα Δημοκρατία, βέβαια, παρότι κυβέρνηση δεν έχασε ψήφους. Ισα-ίσα τις αύξησε.
 
Ε, και; 
 
Οταν βγαίνει ο Κατρούγκαλος λίγες μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση και ζητά επαναφορά του χαρατσιού στους ελευθεροεπαγγελματίες, τότε λειτουργεί όπως ο Καραμαλής του 2009, όταν παρέδωσε ηθελημένα την εξουσία στον Γιωργάκη. Ασχετα αν ενεργούσε από ηλιθιότητα ή ήταν βαλτός.
 
Στην αναπόφευκτη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κομμάτι μικροαστών-μεσοαστών κινήθηκε προς ΝΔ για ασφάλεια από τον φόβο επαναφοράς της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου και βέβαια κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ που ετοιμάζονταν να κατευθυνθούν σε άλλα αποκόμματα της δεξιάς και ακροδεξιάς επανήλθαν στο ισχυρό κυβερνητικό μαντρί.

Οι εκλογές αυτές δεν ανέδειξαν καμία συντηρητική στροφή, λοιπόν. Ισα, ίσα μας δείχνουν ότι ο έτερος πόλος του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, όχι με την ίδια ταχύτητα που κατέρρευσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά σημαντικά. Προς τα που κινήθηκαν οι ψηφοφόροι; Η πλειοψηφία σε αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα ή προς την αποχή. Aν μετράς μόνο τις μετατοπίσεις στις τελευταίες εκλογές, επειδή τώρα ξύπνησες και δεν έχεις συνειδητοποιήσει πόσες ψήφους έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Γενάρη προς τον Σεπτέμβρη του 2015, δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Η αύξηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν απορρόφησε τον κόσμο που αποχώρησε αηδιασμένος από τα προκλητικά ψέματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου του θίασου της δήθεν διαπραγμάτευσης. Το χειρότερο δε είναι να αποτιμάς τους συσχετισμούς με ποσοστά, παραβλέποντας εντελώς τα απόλυτα μεγέθη των ψήφων των κομμάτων σε μια δεκαετία, όταν η αποχή έχει αυξηθεί. 
 
Πιστεύει κανείς ότι όσοι κατέβηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη ψήφισαν ΝΔ, ή μήπως ψήφισαν ΠΑΣΟΚ; Οχι βέβαια. Απλως δεν τσίμπησαν και στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν γνώριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 μύρια, ακολουθώντας τα ίδια μνημονιακά μέτρα που κατήγγειλε τους πασόκους και τους νεοδημοκράτες στο παρελθόν. Οσοι τα υποστηρίζουν αυτά έχουν κόψει κάθε δεσμό με την ταξική πάλη και κάνουν αναλύσεις από τα ανήλιαγα γραφεία τους.

Ως έναν βαθμό η εκλογική συμπεριφορά μπορει να συνιστά δείκτη του βαθμού ωριμότητας του λαού και της εργατικής τάξης, αλλά κάπως πρέπει να συνδυάζεται με απτά γεγονότα της ταξικής πάλης. Αν νομίζουν κάποιοι αριστεροί φωστήρες οτι ο Κούλης έγινε ο ανιψιός του Βοναπάρτη που επέβαλε τη δικτατορία του στη Γαλλία αφότου κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, εξαπατώντας τους γάλλους αγρότες ότι θα τους απαλλάξει από τη κρατική φορολογία και τα χρέη στους τραπεζίτες, ζουν στην κοσμάρα τους.
 
Σίγουρα, απέναντι στο αφήγημα του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ, η αύξηση του ΑΕΠ, και της απασχόλησης, παρόλα τα χαράτσια στους έμμεσους φόρους (βάλε και ΔΕΗ λογαριασμούς κτλ...) έδωσε αναθάρρηση σε έναν μικροαστικό κόσμο που είδε το τζίρο του να αυξάνεται. Αυτό είναι πασιφανές.
 
 Οταν το αντίπαλο δέος του ΣΥΡΙΖΑ απλως "ζουζουνίζει", και δεν λέει τίποτα, δεν πείθει αυτά τα στρώματα. Είναι προκλητικό, όμως, να ισχυριζόμαστε ότι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ έπεισαν με το δικό τους αφήγημα κυβερνητικής διαχείρισης τα ζωηρά κομμάτια του λαού μας που αντιστάθηκαν στα γκεμπελικά, προκλητικά ψεύδη των ΜΜΕ, υπερασπιζόμενοι την αλήθεια απέναντι στη λήθη και τη συγκάλυψη του εγκλήματος της ιδιωτικοποίησης.

---
Από το 2012 που ανέτειλε το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ, έδυσε το κίνημα. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Η διατήρηση του πόλου των "προοδευτικών" της κοινωνικής δημαγωγίας γι' αυτό γίνεται: για να συγκρατεί τον κόσμο που θέλει να αντισταθεί στην επέλαση του κεφαλαίου.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, οπότε καλό σημάδι. Δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει την αντίσταση του κόσμου στο μέλλον.
 
Η Δεξιά ανέβηκε σε ψήφους μεν, αλλά δεν έχει ούτε κατά διάνοια τις ψήφους του 2004 και του 2007, ούτε βέβαια τους οργανικους δεσμούς με τους ψηφοφόρους που είχε. Τί συγκεντρώσεις έκανε ο Καραμανλής, τί ο Κούλης; Θυμούνται οι αριστεροί επιτελάρχες ή τα ξέχασαν; 
 
Πως τολμάνε τότε και μιλάνε για συντηρητική στροφή της κοινωνίας; Είδαμε μήπως τίποτα "αγανακτισμένους πολίτες" στα πανεπιστήμια όταν απομακρυνόταν κακήν-κακώς η πανεπιστημιακή αστυνομία ή μήπως κάποιες μαζικές αντισυγκεντρώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης στα Τέμπη. 

Οσοι τα έχουν βάψει μαύρα σε αυτή την συγκυρία, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δίνουν γραμμή για ΣΥΡΙΖΑ στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών. Εχουν γίνει ένα με τον κοινοβουλευτικό κρετινισμό και έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά.

Οσοι έχουν βαλτώσει στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό δεν θα καταλάβουν ποτέ, ότι η νίκη της ΝΔ είναι εντελώς εύθραυστη. Αφενός γιατί τέρμα με την "περίοδο χάριτος" της πανδημίας, τώρα θα πρέπει να εμφανίζουμε σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου έρχεται κρίση και όπως το 2010, θα σαρώσει τους διαχειριστές.

-----

όποτε στην μεταπολίτευση το κίνημα ήταν στα πάνω του, δεν υπήρχε καμία ισχυρή "εκπροσώπηση" στη βουλή. Οταν σχηματίστηκε ο "προοδευτικός πόλος" της κοινωνικής δημαγωγίας , βλέπε το ΠΑΣΟΚ, τότε το κινημα κατέρρευσε. 

Μόνο μια εποχή, το κινημα συνδυαζόταν με ενίσχυση μιας ισχυρής, αυξανόμενης κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης,
αυτής του επαναστατικού και γνήσιου ΚΚΕ τη δεκαετία του 30, 
που σάρωνε τον δημαγωγικό, αστικό πόλο των βενιζελικών
στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός επαναστατικού πόλου της αναστροπής του συστήματος.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού