Για τη ταξική διαχείριση της πανδημίας και τις εκλογές

Αναρωτιούνται αφελέστατα ορισμένοι γιατί ο Μητσοτάκης δεν χρεώθηκε τους 37.000 νεκρούς της πανδημίας και το θέτουν ψηλά στη λίστα των αναστεναγμών τους, αφότου ο Κούλης εξασφάλισε παραπάνω ψήφους σε αυτές τις εκλογές.

Η απάντηση θα έρθει από τα χείλη όλων των εργαζομένων που δεν μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν: "παντού είχε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον πλανήτη, ποιος θα τα έκανε καλύτερα;"

Οχι κύριοι, δεν υπήρξε καμία αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη οσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Εσείς που αναρωτιέστε, δεν έχετε συνειδητοποιήσει καν ότι η Ελλάδα ξεπέρασε σε νεκρούς και το πολύ πιο πυκνοκατοικημένο Βέλγιο, μια χώρα με βόρειο κλίμα (που ευνοεί πολύ περισσότερο την μόλυνση) που εξαρχής, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, λόγω μεγαλύτερης μόλυνσης του πληθυσμού πριν το πρώτο λοκντάουν, είχε πολύ περισσότερους νεκρούς: δεκάδες χιλιάδες. Η Ελλάδα ξεπέρασε και το Βέλγιο.

Η Ελλάδα κάνει άλμα στους νεκρούς την περίοδο του μαζικού εμβολιασμού. Τον Μαη του 2021 το Βέλγιο έχει 24.000 νεκρούς και η Ελλάδα (κάτω διάγραμμα) μόλις 10.000
 

Τα ζητήματα, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι συγκεκριμένα και όχι γενικά και αόριστα για χιλιάδες νεκρους:

1)Τί έγινε με τον εμβολιασμό και πόσο αληθή είναι τα στοιχεία που μας παρουσιάζουν; Ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού και δη των ηλικιών που εμφάνιζαν μεγάλη πιθανότητα θνητότητας στη νόσο;

2)Τί έγινε με τις ΜΕΘ και πόσο αποτελεσματικό είναι το διαλυμένο και υπονομευμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου;

Από κει και έπειτα, ναι, δεν αντέχει μια κοινωνία να ειναι κλεισμένη για πάντα σε λοκντάουν. Δεν μπορεί να προτείνεις τα ίδια πράγματα (καθολικό λοκντάουν αλά Κίνα) και το 2020 και το 2021 και το 2022. Η ευτράπελη γραμμή "λοκντάουν για πάντα", παραγνωρίζει ότι για να φας, πρέπει πρώτα να σπείρεις. Αυτά στην φυσική οικονομία. Σε οποιοδήποτε άλλο μεταγενέστερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα πέραν της φεουδαρχίας: αμα δεν παράγονται εμπορεύματα, δεν μπορείς να καταναλώσεις εμπορεύματα. Πεθαίνεις. 

Είναι αναμφίβολο ότι όταν άνοιξαν τα σύνορα το καλοκαίρι του 2020 άρχισε να μολύνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας. Ετσι αρχίσαμε τα μαζικά πανδημικά κύματα που είχαμε αποφύγει τον Μάρτη του 2020. Ο τουρισμός, όμως, συνεισφέρει σε μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας, όχι μόνο κάθετα στον κλάδο των ξενοδόχων αλλά και οριζόντια σε μια σειρά από κλάδους (βιομηχανία τροφίμων, εστίαση, μεταφορές, κ.α.). 

Τί θα έκαναν άραγε όσες εκατοντάδες χιλιάδες περιμένουν τη σεζόν για να συμπληρώσουν το ετήσιο εισόδημά τους το 2020, το 2021 και το 2022; Αν απλώς μας λες: "μα οι τουριστικοί όμιλοι έβγαλαν τεράστια κέρδη τόσα χρόνια νωρίτερα", δεν μας λες τίποτα, τίποτα απολύτως. Δεν σε ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι.

Θα φορολογούσε το ΑΣΤΙΚΟ κράτος τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου, σημαντικό τμήμα των οποίων επανεπενδύεεται κάθε χρόνο για νέες τουριστικές ατραξιόν και θα τα προσέφερε σε επιδόματα σε εργαζόμενους που δεν θα δούλευαν; Ποιον εργαζόμενο πείσατε με αυτά τα -ο θεός να τα κάνει- επιχειρήματα; Ούτε θρησκευτικές σέκτες δεν θα πείθονταν από αυτές τις γελοιότητες. Αν δεν προσφέρονται υπηρεσίες και δεν παράγονται εμπορεύματα, αν δηλαδή δεν υπάρχει εργασία σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς ενός έθνους, δεν παράγεται πλούτος. Τελεία και παύλα. Αυτα είναι στοιχειώδη στην πολιτική οικονομία από την εποχή του Σμιθ και του Ρικάρντο. Η εργασία παράγει αξίες. Αν δεν καταβάλλεται εργασία δεν παράγονται αξίες, άρα ο κόσμος πεινάει γιατί δεν έχει να φάει. Δεν παράγονται αξίες εκ του μηδενός. Κι όπως λένε φλεγματικά οι αγλλοσάξονες: κανείς δεν σου πληρώνει το λογαριασμό ενός γεύματος, τον πληρώνεις εσύ ο ίδιος. 

Η Κίνα που έκλεισε τα σύνορα της δεν βασίζεται στον τουρισμό για την οικονομία της. Και η Κούβα που βασιζόταν, κάποια στιγμή σταμάτησε τα σκληρά μέτρα για να διατηρήσει τον τουρισμό της, αφού πρώτα εξασφάλισε τα δικά της εμβόλια. Αλλά η παράταση των κλειστών συνόρων (μέχρι τον Νοέμβρη του 2021) της κόστισε ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ. Ο πληθυσμός που ασχολείτο με τον τουρισμό έφτασε στα έσχατα όρια εξαθλίωσης. Εμφανίστηκαν προβλήματα σημαντικού ανεφοδιασμού της χώρας από ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ που έφερνε ο τουρισμός. Δεν υπήρχε πετρέλαιο, δεν υπήρχαν μια σειρά από φάρμακα που δεν παράγονται στην Κούβα. Στο ενδιάμεσο στάδιο από το άνοιγμα των συνόρων μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό εμφανίστηκε πανδημικό κύμα με εκτόξευση νεκρών, μετατρέποντας τη μαζική δυσαρέσκεια σε οργή και εξέγερση που κατεστάλη από την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, μετά το άνοιγμα των συνόρων, η διάδοση της νόσου έγινε κατά κύριο λόγο στα χειμερινές περιόδους. Η διάδοση ήταν αναπόφευκτη όσο εργαζόμενοι μετακινούνται από το ένα σημείο της πόλης σε άλλο για να δουλέψουν σε μεγάλους χώρους συγκέντρωσης-συνάθροισης. Το μεγάλο κεφάλαιο βέβαια (και δη το μονοπωλιακό στις ιμπεριαλιστικές χώρες) δεν θα σταματούσε ποτέ τη βιομηχανία τον χειμώνα. Εκλεισαν κάποιες υπηρεσίες και χώροι εστίασης. Επέβαλαν περιορισμούς στη κυκλοφορία γύρω από τα σπίτια το βράδυ. Τελος. Mε αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν να μειώσουν το ρυθμό της διάδοσης της νόσου στον πληθυσμού και επομένως τον αριθμό των ασθενών που βρίσκονταν κάθε στιγμή στις ΜΕΘ. Οσοι δεν είχαν κρεβάτι εντος ΜΕΘ, με επιδείνωση της νόσου, πέθαιναν. Το ΕΣΥ της Ελλάδας πλήρως αποδυναμωμένο προσέφερε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα έλλειψης υπηρεσίας σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη και στη κορυφή των πανδημικών κυμάτων αρκετές χιλιάδες πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψευδόταν ασύστολα ότι αύξησε τις ΜΕΘ, ή ότι θα προσλάμβανε ιατρικό προσωπικό κτλ.. Κανείς δεν ασχολείτο σοβαρα με την πραγματικότητα στα νοσοκομεία.

Οσον αφορά το σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ. Τα πράγματα είναι απλά. Το Σύμφωνο Σταθερότητας πάγωσε (η επιτροπεία στην Ελλάδα χαλάρωσε, τουτέστιν δεν χρειαζόταν να παρουσιάζει σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα) και τυπώθηκε επιπλέον χρήμα από την ΕΚΤ και μοιράστηκε σε επιδόματα. Γι' αυτό έχουμε και πληθωρισμό σήμερα. Η καμπύλη προσφοράς χρήματος για την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι σαφέστατη. Ακόμη και τα επιδόματα για όσους εργαζόμενους δεν δούλευαν αναγκαστικά λόγω πανδημίας καταβλήθηκαν από την έμμεση φορολογία του αυξημένου πληθωρισμού. Δεν κατέβαλε τίποτα το κεφάλαιο. Τα σπασμένα δηλαδή τα πλήρωσαν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι.

Καμπύλη προσφοράς χρήματος (Μ2). Εκτινάσσεται μέσα στην πανδημία

Από τη στιγμή που άρχισαν να παράγονται εμβόλια μαζικά (το Μάη μέχρι το Σεπτέμβρη του 2021), το ζήτημα έπρεπε να επικεντρωθεί στον ταχύτατο εμβολιασμό του πληθυσμού και πρώτα και κύρια σε όσους αντιμετώπιζαν σημαντικό κίνδυνο λόγω ηλικίας. 

Εκεί έπρεπε να εστιάσουμε όλοι. Αντ' αυτού χάσαμε την μπάλα με τα υποχρεωτικά μέτρα, την κοινωνική υπευθυνότητα, και άλλες διαχειριστικές ντιρεκτίβες από την κυβέρνηση που στόχο είχαν αποκλειστικά να απομακρύνουν τις ευθύνες από πάνω της στα κρισιμότερα ζητήματα: 1) τον εμβολιασμό 2) την ανυπαρξία ΜΕΘ με ευθύνη της κυβέρνησης. 

Ξεχάσαμε το κύριο: ότι όλα τα μέτρα υποχρεωτικότητας ωθούσαν ακόμη και τις μεγάλες ηλικίες μακριά από τον εμβολιασμό, οτι τα εμβόλια δεν σταματούσαν τη διάδοση του ιού, προστάτευαν κυρίως μεσήλικες από μια βαριά νόσηση, και βέβαια μείωναν σημαντικά τη θνητότητα στις ευπαθείς ηλικίες. Μειώνοντας τη πιθανότητα βαριάς νόσησης για τους μεσήλικες, μειώνονταν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Ετσι οι ευπαθείς ομάδες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ σε έξαρση του πανδημικού κύματος. 

Εκ του αποτελέσματος, συγκρίνοντας απλά με το Βέλγιο που είχε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς πρωτού εμφανιστούν τα εμβόλια, καταλαβαίνουμε ότι αυτοί που αντιμετώπιζαν το βασικό κίνδυνο (ηλικίες άνω των 55), δεν εμβολιάστηκαν στο απαιτούμενο ποσοστό για να μειωθεί η θνητότητα. Αυτό είναι το βασικότερο έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η αντιπολίτευση στη χειρότερη με τον Πολάκη υπονόμευε τον εμβολιασμό, στη καλύτερη απλώς ακολουθούσε ό,τι έλεγε ο Τσιόδρας. Ποιος το ανέδειξε αυτό; 

Κανείς, ούτε καν εσείς που αναρωτιέστε γιατί δεν χρεώθηκε ο Μητσοτάκης τους 37.000 νεκρούς.

Οσοι δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε αυτά τα στοιχειώδη, κάνετε κακό στον εαυτό σας και μόνο. 

υγ: επειδή κάποιoι ζήσαμε καταστάσεις και γεγονότα θλιβερών σεκτών, μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Η γραμμή σας χρεοκόπησε πλήρως. Μην επηρεάζεστε από παραγνωρισμένες μεγαλοφυίες που έπαθαν παράκρουση στα στερνά τους και έτρεμαν τον ίσκιο τους μην κολλήσουν. Αυτοί νόμιζαν ότι συνωμότησε όλη η επιστημονική κοινότητα του πλανήτη για να ανοίξουν τα σχολεία και η οικονομία. Πίστευαν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν θα κολλήσει ποτέ τον ιό αλλά θα αποκτούσε ανοσία αγέλης με εμβόλια. Δεν συνειδητοποιούσαν ότι ολοι περίμεναν ένα στέλεχος με μικρότερη θνητότητα για να άρουν όλα τα περιοριστικά μέτρα, μειώνοντας ως τότε τη γενική θνητότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες με εμβολιασμό.

Το ότι θα συνέβαινε αυτό είχε προβλεφθεί μέσα στην ίδια τους την εφημερίδα σε κεντρικό άρθρο (21 Δεκέμβρη του 2020). Αλλα ο αθρογράφος δε θα καθόταν να υπομένει τις συνωμοσιολογικές μπούρδες ανθρώπων που έχασαν κάθε επαφή με την ταξική πάλη και καλούσαν τους άλλους να αγωνιστούν στους δρόμους, όταν αυτοί κρύβονταν μην κολλήσουν κόβιντ.

 Ακόμη και στη Κίνα πόνταραν ότι δεν θα ανοίξει ποτέ τα σύνορά της ΄....μέχρι να εξαλειφθεί ο ιός. Οι άνθρωποι έπεσαν 10 φορές έξω στις προβλέψεις τους. Το πιο αστείο είναι ότι το χαν σίγουρο από τα γραφεία τους που είναι κλεισμένοι ότι θα έβγαινε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ!!! Δεν είχαν καν συνειδητοποιήσει πόσες ψήφους είχε λάβει ο Μητσοτάκης το 2019 μετά την εξαϋλωση ΧΑ, Ποταμιού, Λέβεντη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων τον Σεπτέμβρη του 2015. Στη συνέχεια όταν ξεφτιλίστηκαν πλήρως, διατείνονταν δημόσια ότι όσοι ψήφισαν ΝΔ...κρύβονταν, χαχαχαχαχαχαχαχα, και δεν τους εντόπισαν τα "ραντάρ" τους.  Θέλετε να γίνετε κύριοι ένα με τη γελοιότητα; Ο καθένας κάνει τις επιλογές του σε αυτή τη ζωή.

υγ2: Αν κάποιος αναρωτιέται ποιος νέος εργαζόμενος ή φοιτητής θα τσιμπήσει σε σεκταριστικές αυτομαστιγωματικές αναφορές για τη διαχείριση της πανδημίας, η απάντηση είναι απλή: Προφανώς κανείς. Γύρνα γρήγορα, λοιπόν, την πορεία καπετάνιο γιατί η συντριβή είναι κοντά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού