Οχι στις αυταπάτες περί κακών διαχειριστών της FED, όλα έγιναν εξαρχής για να ικανοποιήσουν τα μονοπώλια

 

Συνολική προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ (Μ2). Εκτινάσσεται ξεκάθαρα μετά το 2020 και έχει αρχίσει ήδη να αυξάνει πολύ γρήγορα από το 2019

Tαχύτητα κυκλοφορίας του δολαρίου μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Βλέπουμε οτι σταθεροποιείται και αυξάνει αναιμικά. Νωρίτερα για χρόνια ήταν σε κάθοδο.


Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα,

γιατί οι γνωστοί μπερδεψούρες έχουν βγει σεργιάνι και τα αλέθουν όλα, αναμηρυκάζοντας αστικά και μικροαστικά εμέσματα και διάφοροι που παριστάνουν τους φωστήρες με μαρξιστικό μανδύα δεν συνειδητοποιούν ούτε τα στοιχειώδη. Είναι εντελώς αστοιχείωτοι.

Οχι, δεν ευθύνεται η ποσοτική χαλάρωση για την σημερινή κρίση.

Η σημερινή κρίση ειναι κλασική κρίση υπερπαραγωγής, όπως την έχει ορίσει ο Μαρξ, οξυμμένη από την απόλυτη υποταγή των ιμπεριαλιστικών κρατών στις ανάγκες υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων τους. Δεν υπάρχει κρίση σήμερα; Αλήθεια;

Καλά τους ρυθμούς ανάπτυξης της παραγωγής τους έχουν εξετάσει ή απλώς μας αναπαράγουν τι γράφουν οι καλαμαράδες των διεθνών οικονομικών; 

Τα δυο πρώτα τρίμηνα του ΑΕΠ το 2022 που είχαν ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΗ μείωση τα είδανε; Στα υπόλοιπα δυο εξέτασαν τι ακριβώς αυξήθηκε στην κατανάλωση και την παραγωγή και ποιος ήταν ο επίσημος πληθωρισμός;

Η ποσοτική χαλάρωση ευθύνεται για τον υψηλό πληθωρισμό που υπάρχει στη Δύση.Πως το ξέρουμε; Είναι ο στοιχειώδης νόμος της ποσοτικής κυκλοφορίας του χρήματος που ο ίδιος ο Μαρξ περιγράφει στη σελίδα 132 του Πρώτου Τόμου του Κεφαλαίου (Εκδοση Σύγχρονης Εποχής).

Ποσότητα Χρήματος*ταχύτητα κυκλοφορίας της χρηματικής μονάδας = άθροισμα των τιμών των συναλλαγών

Οταν η εκτινάσσεται η προσφορά χρήματος Μ2 μετά το 2020 και η ταχυτητα κυκλοφορίας παραμένει σχεδόν σταθερή, τότε το άθροισμα των τιμών των συναλλαγών ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ, ήτοι ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ ο πληθωρισμός, ή αλλιως στην ίδια μάζα εμπορευμάτων αντιστοιχεί ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Η Kεντρική τράπεζα τύπωνε χρήμα, αγοράζοντας ομόλογα αμερικανικού δημοσίου από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων, υποτίθεται για να αυξήσει τη τιμή των ομολόγων (να μειώσει τις αποδόσεις τους), στην πραγματικότητα για να ξεχρεώνει συνεχώς τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Ελεγε ψευδέστατα ότι ο στόχος ήταν να αυξηθεί ο πληθωρισμός στο 2%, γιατί απλούστατα έπρεπε να δικαιολογήσει με κάποιον τρόπο το τύπωμα χρήματος. Ετσι στην ουσία η ίδια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τύπωνε χρήμα για να αγοράζει χρέος των ΗΠΑ.

Την ίδια περίοδο, όπως εξηγήσαμε αναλυτικά, το αμερικανικό κράτος κατέβαλε τρελά τρισεκατομμύρια στα μονοπώλια απευθείας από τον κρατικό κορβανά, εκτοξεύοντας κάθε χρόνο το έλλειμα και εν τέλει το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη. Μα για να μπορούν να εξομαλύνουν την αύξηση του χρέους, έπρεπε ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ.

Και δεν ειναι μόνο αυτό, με τα χαμηλά επιτόκια δανείζουν υπέρογκα τα μεγάλα κεφάλαια και τα εξωθούν τόσο στην αύξηση της κεφαλαιοποίησής τους που έχει εκτοξευτεί στον Θεό και είναι καραφούσκα, όσο σε τεράστιες επενδύσεις με τεράστια ρίσκα (δες τις πρόσφατες χασούρες των big tech μονοπωλίων), είτε σε μαζικές εξαγορές των μικρότερων ανταγωνιστών τους.

Εχει ιδέα κανείς από όλους αυτούς τους αστοιχείωτους μαρξίζοντες πόση ήταν η κεφαλαιοποίηση (το άθροισμα των τιμών των μετοχών) της Microsοft πριν το 2010; Για να δούμε τα διαγράμματα: 

Κεφαλαιοποίση της Microsoft. To 2010 ήταν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2021 ήταν 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Νομίζετε ότι αυτή η αύξηση είναι απλά μόνο μια φούσκα; Κι ομως αντανακλά τις προσδοκίες από την εξασφάλιση των διεθνών αγορών σε ένα ράλι ανόδου της Μicrosoft, εξαγοράζοτας πρώτα και κύρια μικρότερους ανταγωνιστές της.

Εδώ είναι η λίστα με την εξαγορά επιχειρήσεων που έκανε η Μιcrosoft. Οι περισσότερες και σημαντικότερες, μαντέψτε, γίνονται μετά το 2010.

Για να πάμε στις πωλήσεις της Microsoft, 

Aυξηση από το 2010, υπερτριπλασιασμός. Το νούμερο δεν είναι καθόλου μικρό, απλώς είναι πολύ μικρότερο από τον υπερδεκαπλασιασμό της κεφαλαιοποίησης που το 2021 ήταν μια τεράστια φούσκα και οφειλόταν ΞΕΚΑΘΑΡΑ στα χαμηλά επιτόκια και τον ευνοϊκότατο δανεισμό της Microsoft. Η ίδια η Microsοft με τα δανεικά που έπαιρνe, επαναγόραζε τις μετοχές της, αυξάνοντας την τιμή τους. Buyback λέγεται. Εδώ θα δείτε πόσες φορές το έκανε και σε τι ποσότητες από το 2010. Και όχι η Microsoft, δεν πρόκεται να πάθει τίποτα σε σχέση με τους μικρότερους καπιταλιστές ανταγωνιστές της. Ολα τα μονοπώλια των ΗΠΑ είναι θωρακισμένα με τεράστια ρευστότητα, την οποία μάλιστα την κρατούν εκτός ΗΠΑ σε διάφορες offshore του πλανήτη για να μην φορολογούνται τα κέρδη τους.

Ας δούμε τις συνολικές της χρεωστικές υποχρεώσεις πως εκτοξεύονται 

Ετήσιες συνολικές χρεωστικές υποχρεώσεις Microsoft. Υπερπενταπλασιαμός τους σε μια δεκαετία.

Ολα τα μεγάλα μονοπώλια των ΗΠΑ (ειδικά των big tech) εμφανίζουν παρόμοιες αυξήσεις.

Πείτε μου τώρα ποιος δεν καταλαβαίνει τα αυτονόητα που εξήγησε πρώτος ο Λένιν;




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού