Θα αποτιναχτεί το πετροδολάριο άμεσα;

 

απότομη μείωση του δολαρίου σε σχέση με το μάρκο τη δεκαετία του 70. Το δολάριο μειώθηκε στο μισό μετά την αποσύνδεσή του με το χρυσό και την μονομερή κατάργηση των σταθερων συναλλαγματικών ισοτιμιών από τον Νίξον. Είχαν εμφανιστεί τα δίδυμα ελλείμματα: δημοσιονομικό έλλειμμα, έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Καμία σχέση, όμως, η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ με σήμερα.

Οι ΗΠΑ, όπως και όλες οι χώρες του πλανήτη οδεύουν σε μια νέα διεθνή οικονομική κρίση. Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι αντιμετωπίζουν α) ένα τεράστιο χρέος β) ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα γ) τεράστιο έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο δ) πληθωρισμό που δεν τιθασεύεται και μειώνει την αγοραστική δύναμη του δολαρίου εντός των ΗΠΑ. Κι, αυτά τα προβλήματα, στον σημερινό οξυμμένο βαθμό δεν τα αντιμετώπισαν ΠΟΤΕ στο παρελθόν.

Ομως, το δολάριο είναι μακράν πρώτο στις συναλλαγές διεθνώς, απλησίαστο, σε σχέση με οποιοδήποτε νόμισμα και πρώτο στα συναλλαγματικά διαθέσιμα όλων των χωρών του πλανήτη με κορυφαίο κάτοχο δολαρίων τις τράπεζες της Κίνας.

Η κλοπή των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας καθώς και η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της FED οδηγεί τις σημαντικότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ινδία) γύρω από την ιμπεριαλιστική Ρωσία και την ιμπεριαλιστική Κίνα για τη συγκρότηση μιας ισχυρής διεθνούς αγοράς βιομηχανικών πρώτων υλών -προς το παρόν- με δικά τους νομίσματα. Ακόμη και η Κένυα, παρότι μισοαποικία, τόλμησε να αγοράσει πετρέλαιο στο νόμισμά της από τη Σαουδική Αραβία. Μια τέτοια απόφαση στο παρελθόν θα σηματοδοτούσε κινήσεις για πραξικόπημα από την ίδια τη CIA. Από την μια πλευρά καμιά μεγάλη χώρα δεν θέλει να βρεθεί στη θέση της Ρωσίας, από την άλλη το δολάριο έχει αυξηθεί υπέρογκα έναντι όλων των άλλων νομισμάτων λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, αυξάνοντας υπέρογκα το κόστος των βασικών τροφίμων και πρώτων υλών για μεγάλο κομμάτι του πλανήτη, ωθώντας μια σειρά από χώρες να προσφεύγουν σε διεθνείς συναλλαγές σε άλλο νόμισμα. Αυτή η ανοδική τάση του δολαρίου δεν θα κρατήσει για πάντα. Θα αρχίσει η πτώση καποια στιγμή, όπως συνέβη τη δεκαετία του 70 που το δολάριο έπεσε έναντι του μάρκου στο μισό.

Η Κίνα, παρότι έχει την ισχυρότερη βιομηχανική παραγωγή του πλανήτη, δεν μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές. Η Κίνα έχει capital controls και για να πείσει για την ισχύ και σταθερότητα του νομίσματός της θα πρέπει αρχικά να σταθεροποιήσει το νόμισμά της με το χρυσό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί, παρασέρνοντας περισσότερες χώρες να χρησιμοποιούν το νόμισμά της. Αυτές οι κινήσεις, όμως, δεν πρόκειται να αποτινάξουν την ισχύ του πετροδολαρίου άμεσα, αλλά να δημιουργήσουν μικρά παράλληλα συστήματα συναλλαγών και διεθνούς πίστωσης που θα ενισχυθούν στο μέλλον.

Η αποδολαριοποίηση στις διεθνείς συναλλαγές θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο δεκαετίες, όπως συνέβη και με τη λίρα. Εκτός αν συμβεί κάτι πολύ χειρότερο από τη δεκαετία του 70, αν αρχίσει το δολάριο να χάνει απότομα αξία, να φτάσει δηλαδή σε μια δεκαετία στο 1/10 της αξίας του σε σχέση με τα νομίσματα των βασικών βιομηχανικών χωρών του πλανήτη. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει μια σειρά από μεγάλες χώρες να πάψουν να αποθεματοποιούν τα κέρδη τους σε ομόλογα αμερικανικού δημοσίου, φοβούμενες ότι δεν θα πάρουν ποτέ τα λεφτά τους πίσω, λόγω της υπερχρέωσης των ΗΠΑ και ενός πληθωρισμού που ανατροφοδοτείται από την FED που τυπώνει χρήμα για να καλύψει χρέη των χρηματιστικών της κολοσσών και των μονοπωλίων της στη φάση της κρίσης. Θα πρέπει δηλαδή, μαζικά μια σειρά από χώρες, να πάψουν να "δανείζουν" τις ΗΠΑ. Τότε ναι η διαδικασία αυτή θα επισπευσθεί. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα σε δολάρια δεν θα αξίζουν μια και θα ξεπουληθούν και οι αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και η ιμπεριαλιστική Κίνα δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν το περίσσευμα των αποταμιεύσεών τους σε δολάρια ή ομόλογα. Ενα μεγάλο κομμάτι του αναγκαστικού "δανεισμού" των ΗΠΑ στον οποίο προσέφευγαν, θα περάσει σε επενδύσεις στις οικονομίες τους.

 Ο στρατός του Θείου Σαμ δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων