Ηταν μια τράπεζα η...SVB

Εκτιναξη των χρεωστικών υποχρεώσεων της SVB μετά το 2019

 Mέσα σε λίγες μέρες δυο και όχι μια τράπεζες στις ΗΠΑ χρεοκόπησαν.

Στην περίπτωση της SVB, το πρόβλημα ήταν η αδυναμία να αντιμετωπίσει τις χρεωστικές της απαiτήσεις.Το χαρτοφυλάκιό της ήταν γεμάτο ομόλογα αμερικανικού δημοσίου μεγάλης διάρκειας. Απ' τη στιγμή που η FED άρχισε να ανεβάζει το επιτόκιο δανεισμού, οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να ανεβαίνουν και ταυτόχρονα άρχισε να πέφτει η τρέχουσα τιμή αγοράς τους. Αν περιμένε 10 χρόνια η SVB, θα έπαιρνε τα λεφτά που επένδυσε πισω με μια ελάχιστη απόδοση, τώρα που είχε ανάγκη σε ρευστό, ξεπούλησε τα ομόλογα και έχασε τεράστιο τμήμα της αρχικής επένδυσής της.

Αυτό είναι ένα στιγμιότυπο της κρίσης που ήδη έχει εμφανιστεί. Μες στη βδομάδα θα πιάσουμε τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και στο τέλος θα δούμε αναλυτικά πως συνδέεται η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους στις ΗΠΑ με τεράστιες φούσκες:

α) στον τραπεζικό τομέα

β) στο κρατικό χρέος

γ) στην αγορά γης

δ) στο χρέος των επιχειρήσεων.

και βέβαια την μηδαμινή αύξηση του ΑΕΠ που παρουσιάζουν ως δήθεν σημαντική παίζοντας με τον πληθωρισμό. Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ στους υπολογισμούς τους είναι μικρότερος και από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, που κι αυτός είναι υποτιμημένος.

Το μπλογκ είναι μαρξιστικό-λενινιστικό και καιρός τώρα που έχουμε όλα τα δεδομένα αφενός να αναμετρηθούμε με τις αστικές θεωρίες που συγκαλύπτουν το σάπισμα του καπιταλισμού και αφετέρου με όλα τα μικροαστικά εμέσματα που μας σερβίρουν χρόνια τα εξαπτέρυγα του συστήματος με μαρξίζοντα μανδύα.

Το be continued

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού