Kάποιοι -και καλά λενινιστές- αναρωτιούνται ακόμη γιατί έχει πληθωρισμό στις ΗΠΑ (!!!)

O συνολικός ισολογισμός της FED σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε κάθε απότομη αύξηση είχε πραγματοποιηθεί εκτεταμένη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης
 

Ας τους το κάνουμε πιο λιανά γιατί από την πολύ εμβάθυνση στον μαρξισμό (αναφέρονται και στην πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους τρομάρα τους  μπερδεύοντας τα πάντα όλα) έχουν χάσει τον μπούσουλα για μια ακομη φορά.

Στη Φάση της Ποσοτικής Χαλάρωσης η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ εξαγοράζει ομόλογα δημοσίου και χρεόγραφα (securities) από τράπεζες σε χαμηλή τιμή και τους προσφέρει ομόλογα σε μεγαλύτερη τιμή. Πώς το κάνει αυτό; Τυπώνει χρήμα. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, είναι τσιράκι του χρηματιστικού κεφαλαίου. Ξεκάθαρα πράγματα.

π.χ. η JP Morgan έχει στο χαρτοφυλάκιό της ένα ομόλογο που εξέδωσε μια επιχείρηση σε ονομαστική αξία 1 δολάριο πριν ένα χρόνο και σήμερα στην αγορά η τιμή του είναι στο 60% της ονομαστικής του αξίας, ας πούμε 60 σεντς. Γιατί έπεσε τόσο; Γιατί η οικονομία δεν πάει καλά και η επιχείρηση (εμπορική ή βιομηχανική) δεν εχει καλές επιδόσεις, π.χ. είχε τον τελευταία χρόνο μείωση των πωλήσεων 10%, μείωση κερδών 5%.

Αν η JP πουλήσει το ομόλογο για ρευστό στην χρηματιστηριακή ή διατραπεζική αγορά θα χάσει αμέσως 40 σεντς. Αντιθέτως η FED προσφέρει ομόλογο στην τιμή του ενός δολαρίου με ανταλλαγή. Της χαρίζει 40 σεντς. Τη διαφορά των 40 σεντς θα τη χρησιμοποιήσει η JP Morgan για να παρέχει δάνεια σε καπιταλιστές και πολίτες (π.χ. στεγαστικά, καταναλωτικά) και έτσι θα υποτίθεται θα επενδυθεί στη βιομηχανία και θα παραχθούν νέες αξίες. 

Τί γίνεται, όμως, όταν παράγονται συνεχώς λιγότερες αξίες και τα δολάρια αντί να διοχετεύονται σε νέες επενδύσεις αρχίσουν και συσσωρεύονται στην κυκλοφορία και σε φούσκες στο χρηματιστήριο; Τί γίνεται όταν οι αξίες που παράγονται έρχονται συνεχώς περισσότερο από εισαγωγές και το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο εκτινάσεται;

Πληθωρισμός.

Απλά πράγματα. Ας κοιτάξουνε λοιπόν τον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας επιτέλους, για να καταλάβουν τα στοιχειώδη, ο ισολογισμός της εκτινάσσεται συνεχώς κατά την ποσοτική χαλάρωση με ομόλογα και χρεόγραφα επιχειρήσεων και πλέον η προσφορά χρήματος τόσο Μ2 όσο και Μ1 εκτινάσσονται. 

Να σας βοηθήσουμε ακόμη παραπάνω. Ορίστε και η σύνθεση του ισολογισμού της FED μέχρι το 2014. Χρεόγραφα και ομόλογα. Σε επόμενο σημείωμα θα εξηγήσουμε ακριβώς τι συμβαίνει στις τράπεζες των ΗΠΑ με όλα αυτά.


 

Ας τους δώσουμε την M1 που είναι πιο κοντά σε αυτή που εξετάζει ο Μαρξ στην κυκλοφορία στον Πρώτο Τόμου του Κεφαλαίου.

Ποσότητα χρήματος στη κυκλοφορία

ταχύτητα χρήματος στην κυκλοφορία

Πότε άρχισε ο πληθωρισμός, οέο; Οταν άρχισε να εκτινάσσεται η Μ1 και βέβαια να εκτινάσσεται και ο ισολογισμός της FED από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Πλέον, μια μεγαλύτερη ποσότητα χρήματος αντιστοιχεί σε λιγότερα εμπορεύματα. Κλασικός ορισμός του πληθωρισμού σε οποιοδήποτε κλασικό εγχειρίδιο πολιτικής οικονομίας.

ΕΛΕΟΣ





Σχόλια

  1. δεν τρέχει τίποτα παιδιά. πάλι καλά που αρχίσατε να υποψιάζεστε ότι μάλλον υπάρχει κριση στις ΗΠΑ, οπότε πετάξατε και στο κουτουρού την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους. Θα σας τα ξεδιαλύνουμε εμεις, όμως, γιατί εσείς έχετε μπερδευτεί λίγο με τους αγοραίους οικονομολόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού