Ξανά οι γνωστές "διαβεβαιώσεις" από θεσμικούς εκπροσώπους και τα παπαγαλάκια τους

 

H διακύμανση της τιμής του ομολόγου της Deutsche Bank στο χρημαστιστήριο της Νέας Υόρκης (το είχε εκδόσει η ίδια σε δολάρια) που προσπάθησε να αποπληρώσει νωρίτερα από την ημέρα λήξης (2028). Αμέσως μετά την γνωστοποίηση ότι θα εξαργυρώσει τα ομόλογα αυτά, η τιμή πώλησής τους εξωθήθηκε στην ονομαστική αξία τους (την τιμή έκδοσής τους). Σε κανονικές συνθήκες αυτό θα ήταν σημάδι ευρωστίας της Deutsche Bank. Ο λόγος που εκλήφθηκε ως σημάδι αδυναμίας είναι η ίδια η κίνηση της Deutsche Bank να ξεπληρώσει νωρίτερα το χρέος της που είχε εκδόσει...σε δολάρια, που τώρα βρίσκονται στο θεό, έναντι και του ευρώ, λόγω της αύξησης των εποτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ.

Μας βομβαρδίζουν νυχθημερόν με το ίδιο τροπάρι:

"Οι τράπεζες είναι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες από το 2008, δεν είναι προσβεβλημένες σε τοξικά παράγωγα κ.ο.κ".

Τώρα που η Deutsche Bank υφίσταται απώλειες στα χρηματιστήρια, φταίει η ...ψυχολογία των επενδυτών, φταίνε τα γεράκια των αγορών που καιροφυλακτούν. Ολα είναι συγκυριακά.

Τί ισχύει τελικά; 

Οταν για μεγάλο χρονικό διάστημα η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε μηδενικά επιτόκια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αρνητικά επιτόκια δανεισμού (οι καταθέτες πλήρωναν αντί να πληρώνονται για τις καταθέσεις τους),

[και ο λόγος που είχαν στα τάρταρα τα επιτόκια δανεισμού ήταν για να ισχυροποιήσουν τα μονοπώλιά τους, όπως εχουμε εξηγήσει επανειλημμένα σε αυτό το μπλογκ]

τότε εξωθούσαν τα τραπεζικά ιδρύματα σε αγορά ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ή ομόλογα των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ που είχαν χαμηλές αποδόσεις και υψηλές τιμές. Σήμερα που έχουν ανεβεί τα επιτόκια, η τρέχουσα τιμή αυτών των ομολόγων είναι μικρότερη από την ονομαστική τους αξία έκδοσης. Αν προσπαθήσουν να τα πουλήσουν στην αγορά, θα βγουν με τεράστιες χασούρες.

 Παράλληλα οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξέδιδαν ομόλογα σε δολάρια, δανείζονταν δηλαδή από αμερικανούς καπιταλιστές, πληρώνοντας τόκους σε δολάρια, γιατί το δολάριο ήταν φτηνό έναντι του ευρώ. Αλλά όταν το δολάριο έχει εκτιναχθεί σε αξία έναντι των άλλων νομισμάτων, μετά τις απανωτές αυξήσεις του επιτοκίου δανεισμού στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβρη πιάνοντας ιστορικές τιμές αυτή την περίοδο, τότε ο δανειζόμενος -εν προκειμένω η Deutsche Bank- αρχίζει και χάνει κατά την καταβολή των τόκων σε δολάρια και θέλει να ξεφορτωθεί τα ομόλογα που εξέδωσε.

Συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ έναντι δολαρίου. Μετά τον Σεπτέμβρη του 2022, όταν η FED άρχισε να ανεβάζει απανωτά τα επιτόκια δανεισμού, το ευρώ πέφτει σε αξία έναντι του δολαρίου. Περισσότερα ευρώ αντιστοιχούν σε λιγότερα δολάρια.
 

Η Deutsche Βank αποφάσισε να ξεπληρώσει ομόλογα αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε εκδώσει σε δολάρια προτού αυτά λήξουν, το 2028. Και τότε η τιμή τους εκτινάχθηκε στην ονομαστική τους αξία.

Αυτή η κίνηση εκλήφθηκε ως σημάδι χασούρας και σημάδι αδυναμίας της Deutsche Βank να καλύψει τις χρεωστικές της υποχρεώσεις για τους ομολογιούχους της Deutsche Βank που άρχισαν να καταφεύγουν σε παράγωγα προκειμένου να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών. Η εξήγηση στο παράδοξο εν μέρει φαινόμενο, είναι η ίδια η κίνηση της Deutsche Βank να καταφύγει σε πρόωρη εξαργύρωση ομολόγων που εξέδωσε η ίδια, αλλά κατέβαλλε τους τόκους σε δολάρια. Οι επενδυτές θεώρησαν οτι αν δεν είχε πρόβλημα ρευστότητας, η Deutsche Βank δεν θα κατέφευγε σε αυτή την κίνηση, ειδικά τώρα που αρκετές τράπεζες αντιμετωπίζουν χασούρες. Στη πρόσφατη εξαγορά της Credit Suisse πέρα από τις απώλειες που είχαν οι μέτοχοί της, οι πρώτοι που πλήρωσαν το μάρμαρο ήταν ομολογιούχοι της ελβετικής τράπεζας, χάνοντας ομόλογα αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα ομόλογα αυτά κουρεύτηκαν. Οσοι είχαν επενδύσει σε αυτά, έχασαν τα λεφτά τους. Η κατάρρευση, λοιπόν, της μετοχής της Deutsche Βank δεν είναι άσχετη με τη κρίση που έχει ήδη αγγαλιάσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως μας διαβεβαιώνουν τα παπαγαλάκια του οικονομικου ρεπορτάζ, αλλά συνδέεται απόλυτα.

Η Deutsche Βank στο παρελθόν αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα για να ορθοποδήσει μετά την κρίση του 2008. Τμήμα του ενεργητικού της αποτιμώμενο σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ήταν σκουπίδια με μηδενικές αποδόσεις. Το 2018 απέλυσε 18000 εργαζόμενους και ανήγγειλε...αναδιοργάνωση του ισολογισμού της. Δεν σημαίνει ότι κατόρθωσε να ξεφορτωθεί τα σκουπίδια που τη βαραίνουν. Εκτοτε εμφανίζει κέρδη μεν, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με άλλους χρηματιστικούς κολοσούς της Ευρώπης (π.χ. την βρετανική HSBC ή τη γαλλικη Societe Generale). Παραθέτουμε, παρακάτω τα καθαρά έσοδα της Deutshebank. To (-) που βλέπετε στο 2019 είναι κανονική χασούρα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Επομένως, από το 2020 εως το 2022 κυρίως αναπλήρωσε τη χασούρα του 2019. Αυτό το επισημαίνουμε επειδή τα παπαγαλάκια μας λένε ότι για απανωτά τελευταία τρίμηνα η Deutschebank εμφανίζει κέρδη, σβήνοντας την ιστορία της Deutsche Bank τελευταία πέντε χρόνια.


 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού