Και ξαφνικά, ω του θαύματος, συμφωνία με εγγυητή το ελβετικό κράτος για τη χασούρα

Πολύ μεγάλος για να κυβερνάς. Η κυβέρνηση, η δικαιοσύνη και η βουλή, σου εξασφαλίζουν τα χρήματά σου

Τελικά ο χρηματιστικός κολοσσός της UBS με την πραγματικά σκληρή του διαπραγμάτευση (και όχι τις θεατρικότητες του Τσίπρα) κατάφερε το εξής:

αγόρασε 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια την Credit Suisse, περίπου 60% λιγότερο από ό,τι άξιζε όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή. Αλλα το σημαντικότερο ντιλ που εξασφάλισε είναι 108 δισεκατομμύρια δολάρια δάνειο από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Τα διπλάσια απ' ότι είχε υποσχεθεί η κεντρική τράπεζα στη διοίκηση της Credit Suisse μέσα στη βδομάδα.

Αρχισε η εξαγορά των χρεών των κολοσσών του χρηματιστικού κεφαλαίου από τα ίδια τα κράτη.

Οπως γράψαμε σε προηγούμενο σημείωμα: Ο βασικός νόμος του σύγχρονου καπιταλισμού, είναι η εξασφάλιση της ανώτατης κερδοφορίας των μονοπωλίων και των χρηματιστικών κολοσσών.

Οι μέτοχοι της Credit Suisse, δηλαδή οι μικρότεροι καπιταλιστές ή και μεσοστρώματα που είχαν μετοχές στη κεφαλαιοποίησή της τράπεζας θα εξαφανιστούν σε μεγάλο βαθμό, λαμβάνοντας μόλις 1 μετοχή της UBS για 22,5 μετοχές της Credit Suisse που κατέχουν. 

Μπροστά στα συμφέροντα των χρηματιστικών κολοσσών του πλανήτη καταστρατηγούνται ακόμη και οι νόμοι, η...ελεύθερη αγορά και βέβαια το "ιερό και απαραβίαστο δικαίωμα" στην ατομική ιδιοκτησία. 

Αυτα τα 108, όμως, δισεκατομμύρια δολάρια άμεσο δάνειο για την ρευστότητα της Credit Suisse προδίδουν το ύψος της χασούρας σε χαρτιά σκουπίδια που έχει στο ενεργητικό της. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι χαρτιά είναι αυτά και πως θα μεταφερθούν στο ελβετικό κρατικό χρέος, δηλαδή στους ώμους του μόνιμου φορολογικού υποζυγίου: στους ώμους των εργαζομένων της Ελβετίας.

Αυτές οι κινήσεις καταφέρουν να μεταθέσουν μόνο το ξέσπασμα της κρίσης χρονικά. Η έκρηξη όταν θα έρθει, θα ειναι γιγαντιαίων διαστάσεων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού