Η Γέλεν, η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, συγκάλεσε έκτατη σύσκεψη το ΣΚ


 

διάφορους αρμόδιους φορείς του εποπτευτικού συστήματος του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό στις ΗΠΑ από την Παρασκευή το βράδυ. Και, αυτό, από μόνο του όπως καταλαβαίνετε έχει σημάνει συναγερμό σε καταθέτες, μετόχους, ομολογιούχους για αύριο που ανοίγει το χρηματιστήριο.

Τί συμβαίνει; 

Ολη την βδομάδα οι καταθέτες απομακρύνονται από περιφερειακές τράπεζες και μεταφέρουν τα χρήματά τους στους τέσσερις βασικούς χρηματιστικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Ορισμένες τράπεζες στις ΗΠΑ απειλούνται με χρεοκοπία όπως η SVB.

Κανείς δεν πείθεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τους λογαριασμούς άνω των 250.000 δολαρίων, λογαριασμούς που έχουν δηλαδή μικρές και μεσαίες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις σε περιφερειακές τράπεζες για μισθοδοσία και εξασφάλιση πρώτων υλών με ρευστό. Η ιδια η Γέλεν άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εγγυηθούν από την κυβέρνηση όλοι αυτοί οι λογαριασμοί σε τράπεζες που δεν διατρέχουν...συστημικό κίνδυνο, δεν είναι δηλαδή.... πολύ μεγάλες για να τις αφήσουν να χρεοκοπήσουν. Μετά τα μάζεψε, αλλά κανείς δεν την εμπιστεύεται πια.

Οπως γράψαμε στο προηγούμενο σημείωμα ήδη η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα τις προηγούμενες δυο εβδομάδες τύπωσε 300 δισεκατομμύρια δολάρια για να απαλλάξει τράπεζες από ομόλογα μακράς διαρκείας που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Ξεχρεώνουν με τύπωμα χρήματος. Χρησιμοποιούν τον πληθωρισμό ως φορολογία για να καλύψουν τις χασούρες των τραπεζών. Ετσι συμβαίνει συνήθως σε πολέμους ή άλλες έκτακτες συγκυρίες που τα φορολογικά έσοδα δεν επαρκούν.

Οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κάποια στιγμή και στο χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο σώθηκε τον Νοέμβρη εν μέρει από την αγορά αμερικανικών ομολόγων από ξένους και δη τους ιάπωνες. Οχι δεν τύπωσε τότε η FED χρήμα για να αγοράσει ομόλογα, αυτό συνέβη τώρα τις τελευταίες βδομάδες και μαζί με τους ιάπωνες θα μειώσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, στηρίζοντας το χρηματιστήριο παροδικά.

Η Ιαπωνία αυτή τη στιγμή ακολουθεί εκτεταμένη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης με μηδενικά επιτόκια. Αυτό το κάνει γιατί ακόμη δεν έχει πληθωρισμό και γιατί θέλει να στηρίξει το χρηματιστήριό της και εννοείται τα δικά της μονοπώλια. Οπως έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές στο μπλογκ, η κεφαλαιοποίηση αυξάνει όταν τα επιτόκια είναι στα τάρταρα και ξεφουσκώνει αντίστροφα. Το ομόλογα αμερικανικού δημοσίου τον Νοέμβρη εμφάνιζαν δελεαστικές αποδόσεις για τους ιάπωνες καπιταλιστές, όταν oi αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων είναι στα τάρταρα. Μόνο που το γεν έχει αρχίσει να καταβαραθρώνεται στην αξία του και μπορει να δούμε περίεργα φαινόμενα στο μέλλον. H Iαπωνία έχει τεράστιο χρέος, ασύγκριτα μεγαλύτερο από κάθε ιμπεριαλιστική χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ, και προσπαθεί συνεχώς να συγκρατεί τα ελλείμματά της. Την ίδια στιγμή η κεντρική της τράπεζα τυπώνει αφειδώς χρήμα, ξεχρεώνοντας τα μονοπώλιά της και τις τράπεζες. Tα χαμηλά επιτόκια προκαλούν κλυδωνισμούς στο νόμισμά της στη συναλλαγματική ισοτιμία του γεν σε σχέση με το δολάριο που αυτή τη στιγμή εμφανίζει ιστορικό ρεκόρ λόγω των αυξημένων επιτοκίων.

Στο νου μας,  πρέπει να έχουμε το εξής: οι επιστροφές των κερδών, οι κεφαλαιακές αποδόσεις είναι χαμηλότερες από πότε σε όλες τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις. Θα δούμε μες στη βδομάδα τα δεδομένα αυτά με δείκτες της Wall Street και σε επόμενο σημείωμα θα δούμε πως η κεφαλαιακή απόδοση συναρτάται άμεσα με το ποσοστό κέρδους όπως το όρισε ο Μαρξ. Ναι η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους ευθύνεται γι' όλα αυτά τα φαινόμενα.

Ο πρωταρχικός στόχος δημιουργίας αυτού του μπλογκ ήταν να καλύψει όλα αυτά τα φαινόμενα, και ειδικά να τα εξηγήσει επαρκώς σε μια κρίση που θα ήταν αναπόφευκτη. Stay Tuned, και αν κάτι δεν καταλαβαίνετε, σχολιάστε, ακόμη και αν σας φαίνεται χαζό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού