Και τώρα αρχίζει το πάρτυ

 


Παρασκευή στο κλείσιμο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς ο Τζέρομ Πάουελ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ προεξόφλησε νέα αύξηση στα επιτόκια δανεισμού και στις αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα. Ο πανικός των χρηματιστών έντονος σε όλη την οικουμένη και πρώτα και κύρια στις ΗΠΑ.

Ειπε συγκεκριμένα:

"Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται σαφέστατα από τους ιστορικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021, οι οποίοι αντανακλούσαν το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημική ύφεση. Αν και τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν μικτά, κατά την άποψή μου η οικονομία μας συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή υποκείμενη δυναμική. Η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ισχυρή, αλλά είναι σαφώς εκτός ισορροπίας, με τη ζήτηση για εργαζομένους να υπερβαίνει σημαντικά την προσφορά διαθέσιμων εργαζομένων.

  Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 2 τοις εκατό και ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να εξαπλώνεται στην οικονομία. Αν και οι χαμηλότερες μετρήσεις για τον πληθωρισμό για τον Ιούλιο είναι ευπρόσδεκτες, η βελτίωση ενός μήνα υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που θα πρέπει να δει η Επιτροπή για να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω. Μεταφέρουμε την πολιτική μας σκόπιμα σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2 τοις εκατό"

Οπως κάθε κεντρικός τραπεζίτης που θα βρεθεί στη θέση του πριν τη θύελλα, ο Πάουελ απλώς καθησυχάζει, ρίχνει στάχτη στα μάτια. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να ανεβάσει τα επιτόκια για να σταματήσει την κερδοσκοπία και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αλλιώς η κρίση που πλησιάζει θα είναι αρκετά πιο καταστροφική. Τα ισχυρά μονοπώλια των ΗΠΑ έχουν αρκετή ρευστότητα να επιβιώσουν, οι μικρότεροι καπιταλιστές, όμως, θα καταποντιστούν.

Η νέα διεθνής οικονομική κρίση είναι αναπόφευκτη και τα στοιχεία πλέον αμείλικτα.

Διαβάζουμε :

Στοιχεία για τη νέα διεθνή οικονομική κρίση που κοντοζυγώνει

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού