Στοιχεία για τη νέα διεθνή οικονομική κρίση που κοντοζυγώνει


Το ονομαστικό ΑΕΠ στις ΗΠΑ (χωρίς να συμπεριλάβουμε τον πληθωρισμό) πέφτει ξεκάθαρα σε διαδοχικά τρίμηνα -συγκριτικά με πέρσι- ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται αλματωδώς. Η παραγωγή μειώνεται και τα ράφια των μεγάλων μονοπωλιακών εμπορικών προμηθευτών χοντρικής και λιανικής γεμίζουν με αδιάθετα εμπορεύματα που δεν μπορούν να πωληθούν. 

Το αμερικανικό χρηματιστήριο βρίσκεται ένα βήμα πριν το κραχ, αφού όπως έχουμε ήδη εξηγήσει από το πρώτο σημείωμα αυτού του μπλογκ είναι μια τεράστια φούσκα, που έφτασε 200% του αμερικανικού ΑΕΠ λίγο μετά την άρση της καραντίνας, λόγω των χαμηλότατων επιτοκίων δανεισμού (αναλυτικά δες το τελευταίο σημείωμα εδώ) που προορίζονταν για την ενίσχυση των αμερικανικών μονοπωλίων στην πάλη για την εξασφάλιση των διεθνών αγορών μετά την άρση της καραντίνας. H αύξηση των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού θα τραβήξει προς τα κάτω τις τιμές των μετοχών. Η παραπέρα μείωση των αγορών της πλατιάς καταναλωτικής μάζας των εργαζομένων θα οδηγήσει σε παραπέρα σημαντικές μειώσεις των κερδών των επιχειρήσεων και σε κατάρρευση στο χρηματιστήριο.

Τα παπαγαλάκια των διεθνών οικονομικών προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα γιατί δήθεν η ανεργία έχει πέσει σημαντικά, στο...3,5%. Οποιος ακούσει ή διαβάσει αυτό το νούμερο σου λέει αμέσως, ε, ναι δεν τρέχει τίποτα. Το νούμερο αυτό είναι παραπλανητικό. Ο δείκτης της ανεργίας όπως προσμετράται επίσημα στις ΗΠΑ, καταγράφει ένα εντελώς αναξιόπιστο, μη αντιπροσωπευτικό δείγμα των εργαζομένων και ανέργων της χώρας. O δείκτης LISEP , όπως καταμετράται από το αμερικανικό ινστιτούτο Ludwig Institute for Shared Economic Prosperity και που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα δείχνει για τον Ιούλη 22,3%. Μες στο 2022 η ανεργία έχει πέσει ελάχιστα.

Oι παραγγελίες της βιομηχανίας έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά μέσα στο καλοκαίρι. Σε ρεπορτάζ του Reuters της 1ης Ιούλη, διαβάζουμε:

"Η μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, με τις νέες παραγγελίες να συρρικνώνονται για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, σημάδι ότι η οικονομία ψύχεται εν μέσω επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ.: εννοεί την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού και των αποδόσεων των ομολόγων αμερικανικού δημοσίου)". 

Ο τίτλος του άρθρου είναι: "Η δραστηριότητα των εργοστασίων στις ΗΠΑ επιβραδύνεται στο χαμηλό δύο ετών καθώς τα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την οικονομία"

Για να δούμε, όμως, τι γίνεται και με το χρηματιστικό κεφάλαιο στις ΗΠΑ και ορισμένους από τους βασικούς του εκπροσώπους.

Διαβάζουμε από ΑΒC (14 Ioύλη)

"Τα κέρδη της JPMorgan Chase μειώθηκαν κατά 28% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η τράπεζα προσπαθεί να σταθεί σε μια οικονομία που δείχνει δύναμη σε πολλούς τομείς, αλλά χάνει την άνοδο καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, πλήττοντας τους καταναλωτές και τις εταιρείες. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε ενεργητικό δήλωσε την Πέμπτη ότι κέρδισε 8,65 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,76 δολάρια ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο. Αυτό συγκρίνεται με κέρδη 11,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 3,78 δολάρια ανά μετοχή, την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Ο σημαντικότερος χρηματιστικός κολοσσός των ΗΠΑ σε ισολογισμό εμφανίζει μείωση κερδών.

Oσο για τον μεγαλύτερο τεχνολογικό μονοπωλιακό κολοσσό των ΗΠΑ, την Μicrosoft, εμφανίζει αξιοσημείωτη επιβράδυνση στα κέρδη της. Να σημειώσουμε οτι η μετοχή της έχει πέσει ήδη 25% από την αρχή του χρόνου.

Για τα εμπορεύματα που "σαπίζουν" στα στοκ διαβάζουμε το εξής αποκαλυπτικό άρθρο. Υποτίθεται μετά την άρση της καραντίνας η ζήτηση σε εμπορεύματα λιανικής ήταν τεράστια και ξαφνικά η οικονομία άρχισε να ισορροπεί. Στη πραγματικότητα η ζήτησε δεν κάλυψε ποτέ την υπερπροσφορά εμπορευμάτων που είχαν παραχθεί.

Διαβάζουμε εδώ

"Σύμφωνα με ομοσπονδιακές καταθέσεις σχετικά με τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, η αξία των συνολικών αποθεμάτων της Amazon αυξήθηκε κατά 47% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αλλά οι καθαρές πωλήσεις της στη Βόρεια Αμερική σημείωσαν μόλις 8%. Η Amazon δεν ήταν σχεδόν μόνη στην άβολη έκθεσή της για το πρώτο τρίμηνο. Το απόθεμα της Walmart αυξήθηκε κατά 32% από το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με αύξηση 4% στις πωλήσεις. Τα αποθέματα της Best Buy αυξήθηκαν 9%, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8%."

Ποσοστιαίες αλλαγές στα εμπορεύματα που στοκάρονται στις αποθήκες των μεγάλων μονοπωλιακών εμπορικών προμηθευτών των ΗΠΑ Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη του 2022 συγκριτικά με πέρσι. Αντίστοιχα ποσοστιαίες αλλαγές στις πωλήσεις. Μια από τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζει η Target.

Τη χειρότερη επίδοση έχει η Target που είχε στις 22 Ιούλη στις αποθήκες της -σύμφωνα με το CEO της- αδιάθετα εμπορεύματα 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της καραντίνας. 

Τέλος, η αγορά σπιτιών είχε εκτιναχθεί τα δυο τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, σε μεγάλο βαθμό από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέφευγαν σε επενδύσεις του Real Estate για να αυξήσουν τα κέρδη του λιμνάζοντος κεφαλαίου τους. Τώρα η αγορά αρχίζει να "ψύχεται", όπως λένε οι αμερικάνοι. Μια φούσκα καραδοκεί κι εκεί.

Μια κλασική καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής κάνει την παρουσία της ξανά. Οπως έχουμε περιγράψει σε προηγούμενο σημείωμα εδώ:

"Τα μονοπώλια φέρνουν την κοινωνικοποίηση της παραγωγής ως το όριο που μπορεί να τη φτάσει ο καπιταλισμός. Στον καπιταλισμό το προϊόν της κοινωνικοποιημένης παραγωγής το ιδιοποιείται το κεφάλαιο. Οι επενδύσεις στην παραγωγή γίνονται με γνώμονα το μέγιστο κέρδος. Οι νόμοι της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης οδηγούν μια ολοένα μεγαλύτερη μάζα εργαζομένων σε απόλυτη και σχετική εξαθλίωση προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Η παραγωγή αυξάνεται στοιχειακά, χωρίς να βασίζεται στις ανάγκες της πλατιάς μάζας του πληθυσμού, των εργαζομένων, αλλά στο στόχο να κατακτηθούν νέες διεθνείς αγορές με κάθε τίμημα. […]

 Καθώς μειώνεται η αγοραστική ικανότητα της πλατιάς μάζας το πληθυσμού, μια ολοένα μεγαλύτερη μάζα εμπορευμάτων είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τις αγορές, ξεμένοντας στα ράφια των καταστημάτων, ή σε στοίβες στις αποθήκες και όταν το γενικό ποσοστό κέρδους αρχίζει να πέφτει κάτω από ένα σημείο ισορροπίας που αποκαθιστά την απλή αναπαραγωγή του παραγωγικού κεφαλαίου (ο κύκλος της μετατροπής του βιομηχανικού κεφαλαίου σε εμπόρευμα, χρήμα κτλ…), τότε ξεσπά η οικονομική κρίση, η κρίση υπερπαραγωγής. Τα μονοπώλια δεν ελέγχουν, ούτε τιθασεύουν την «αναρχία» στην παραγωγή, αντιθέτως την εντείνουν στα ύψη, οξύνοντας όλες τις αντιθέσεις του καπιταλισμού στο έπακρο."

Τα κέρδη σαφέστατα πέφτουν και θα πέσουν κι άλλο στις ΗΠΑ. Ακολουθούν οι χώρες της Ευρώπης και βέβαια η Κίνα. Το ποσοστό κέρδους έχει πέσει σημαντικά στη Κίνα, παρότι είναι υψηλότερο απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Η Κίνα έχει σωρεύσει ένα τεράστιο χρέος για διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξής της και αυτή τη φορά η οικονομία θα δεχτεί ισχυρότερο πλήγμα από το 2009. Για τη μείωση του ποσοστού κέρδους στις ΗΠΑ, που δείχνει και τα ελάχιστα περιθώρια απεγκλωβισμού από την κρίση, θα μιλήσουμε σε άλλο σημείωμα.

Τέλος απλώς θα σημειώσουμε το εξής. Πέρα από το ξεφούσκωμα των μετοχών αναμένεται ένα άλλο μεγάλο ξεφούσκωμα του πλασματικού κεφαλαίου στα χαρτοφυλάκια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ που αφορά παράγωγα. Αυτή τη φορά δεν θα είναι τα CDOs, κεφαλαιοποιημένοι τίτλοι με αποδόσεις από τόκους των συναθροισμένων δανείων όσων δανείζονταν (από τις τράπεζες που εκδίδουν και τους τίτλους των παραγώγων) για να πάρουν σπίτια, αλλά τα CLOs, κεφαλαιοποιημένοι τίτλοι με αποδόσεις από τόκους ειδικών συναθροισμένων δανείων όσων επιχειρήσεων βρίσκονταν ήδη...στο κόκκινο. Το ποσό σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις άγγιζε ήδη το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το 2020. Δεκάδες χιλιάδες μεγάλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ βασίζονται σε αυτά τα δάνεια για να συνεχίσουν τις πωλήσεις τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού