Τιμή και δόξα στο καταλανό κομμουνιστή Ραμόν Μερκαντέρ

 


 Επειδή πολύ μας έχουν ζαλίζει οι τροτσκιστές με τα παραμύθια τους για τον ιδεολογικό τους προπάτορα, να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

Ο Ραμόν Μερκαντέρ ήταν καταλανός κομμουνιστής στέλεχος του PSUC, του ενιαίου σοσιαλιστικού κόμματος της Καταλονίας που προέκυψε από τη συγχώνευση 4 προλεταριακών κομμάτων και συνδέθηκε από την ίδρυσή του (λίγες μέρες μετά την έναρξη του εμφυλίου) με τη Τρίτη Διεθνή, ακολουθώντας την τακτική του 7ου Συνεδρίου για προγραμματική και οργανωτική σύγκλιση κομμουνιστών και σοσιαλιστών στην βάση της ταξικής αδιαλλαξίας με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

Ο Ραμόν Μερκαντέρ ήταν υπερασπιστής της Μαδρίτης τον δύσκολο χειμώνα του 36-37 όταν οι στρατιές των ισπανών φασιστών και ξένων εισβολέων με τη βοήθεια και ενίσχυση της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας επεδίωκαν να καταλάβουν πάση θυσία τη πρωτεύουσα. Την ίδια περίοδο ο Τρότσκι ελεεινολογούσε το ισπανικό κομμουνιστικό κόμμα που ήταν η εμπροσθοφυλακή του αντιφασιστικού αγώνα. Οταν οι στρατιές του φασίστα στρατηγού Βαρέλα πλησίαζαν τον Μανθανάρες, το ποταμό φυσικό σύνορο της Μαδρίτης, σοσιαλιστές, αναρχικοί ηγέτες εγκατέλειπαν άρον-άρον την πρωτεύουσα. Στις επάλξεις παρέμειναν όλα τα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος από τη θρυλική Πασιονάρια μέχρι τον ηγέτη του ΚΚΙ Χοσέ Ντιαθ. Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου είχε εξαφανιστεί. Η επιτροπή αμυνας της Μαδρίτης που στήθηκε εκείνη τη στιγμή καθοδηγούνταν κυρίως από τους κομμουνιστές και όσους δημοκρατικούς αξιωματικούς παρέμειναν στις θέσεις τους. Οι αναρχικοί και σοσιαλιστές ηγέτες δεν περίμεναν ότι θα αντέξει η Μαδρίτη την επίθεση γι αυτό και εξαφανίστηκαν στη Βαλένθια.

Οι κομμουνιστές καθοδήγησαν το λαό της Μαδρίτης να αντέξει την πολιορκία. Και η πολιτοφυλακή των κομμουνιστών, η ισχυρότερη ένοπλη δύναμης της Δημοκρατίας, το Πέμπτο Σύνταγμα (el quinto regimiento) με επικεφαλής τον κομμουνιστή κομαντάτε Ενρίκε Λίστερ, μαζί με όσους αναρχικούς, ρεπουμπλικανούς και σοσιαλιστές εργάτες παρέμειναν στις επάλξεις , αντι να ακολουθήσουν το φευγιό της ηγεσίας τους,  κατάφεραν να κρατήσουν τη Μαδρίτη για 3 μέρες μέχρι να έρθουν τα βαριά όπλα από τη Μόσχα και οι ενισχύσεις των Διεθνών Ταξιαρχιών.

Αντιθέτωμς οι σύμμαχοι του Τρότσκι (το POUM) είχαν κατσικωθεί στη καταλανική Λέριδα (Λέιντα στα καταλανικά) και επιδίδονταν σε πλιάτσικο και τρομοκρατία εναντίον των αγροτών της περιοχής, υφαρπάζοντας τα λεφτά τους που κατέληξαν σε άγνωστες τσέπες στο όνομα της...κοινωνικοποίησης. Αδιαφορούσαν εντελώς για το μέτωπο, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ανεξέλεγκτων της Καταλονίας.  Πλην ελαχίστων περιπτώσεων όπως του Ντουρούτι ή του Γκαρθία Ολιβερ, τα βασικά στελέχη της CNT Καταλονίας περιχαρακώθηκαν στην Καταλονία και σε τμήμα της Αραγονίας αδιαφορώντας πλήρως για τη τύχη του μετώπου. Και οι φασίστες το εκμεταλλεύτηκαν αυτό στο έπακρο. 8.000-10.000 φασίστες βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή της φασιστικής ανταρσίας τον Ιούλη του 1936 μόνο ανάμεσα στην Αραγονία και τη Μαδρίτη. Μιλάμε για ένα μέτωπο 150 χιλιομέτρων μόνο από την πλευρά της Αραγονίας, στη πλευρά των αναρχικών. Από την πλευρά της Μαδρίτης συνεχώς γίνονταν μάχες με πρώτη την επίθεση από τη Σιέρα Γουαδάραμα, βόρεια της Μαδρίτης. Οι αναρχικοί δεν έκαναν ποτέ καμία σοβαρή εκστρατεία να καταλάβουν βασικες πόλεις της ΑΡαγονίας, ούτε καν τη Σαραγόσα. Στην Αραγονία κυριαρχούσαν αψιμαχίες. Βόρεια της Μαδρίτης γίνονταν κανονικές μάχες.

Ο Τρότσκι στα τελευταία του δεν είχε απλώς σκοτεινό ρόλο όπως έλεγε ο Γκεβάρα. Ο Τρότσκι ήθελε να καταθέσει στην επιτροπή αντιαμερικανικών υποθέσεων, τον πρόδρομο της επιτροπής Μακάρθι. Ολη η παρέα του Τρότσκι στο Μεξικό κατέληξαν κοινοί χαφιέδες, πρώτος-πρώτος ο ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα που κατέδωσε κομμουνιστές στο FBI, ακολούθως ο Χουλιάν Γκόρκιν στέλεχος του POUM που έγινε συνεργάτης της CIA και τέλος η Ρουτ Φίσερ, πρωην ζηνοβιεφικιά, πρώην ηγέτιδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, που περασε στην αγκαλιά του Τρότσκι, πριν  καταλήξει πρακτόρισσα της CIA με την κωδική ονομασία Alice Miller, κάτι που αποκαλύφθηκε πολύ πρόσφατα πριν μια δεκαετία.

Ο Ραμόν εκτέλεσε το καθήκον που νωρίτερα επεδίωκαν να εκτελέσουν εκατοντάδες κομμουνιστές που επιτίθεντο στο σπίτι του Τρότσκι στο Μεξικό. Σε ολες τις μαζικες εργατικές πορείες ο Τρότσκι ταυτιζόταν σε πύρινα συνθήματα με το μονοπωλιακό κεφάλαιο των ΗΠΑ στο Μεξικό που λυμαινόταν το φυσικό πλούτο της χώρας, ως προδότης, πράκτορας των ΗΠΑ.

Ο Ραμόν κατάφερε να μπει στο κύκλο του Τρότσκι, να παριστάνει τον τροτσκιστή και να τον εκτελέσει. Ποτέ του όσο ήταν στη φυλακή δεν αποδέχτηκε ότι ήταν πράκτορας του τριτοδιεθνιστικού ρεύματος. (δεν ειναι σίγουρο ότι στρατολογήθηκε στην NKVD, υπήρχαν αρκετά στελέχη βετεράνοι του ισπανικού εμφυλίου στο Μεξικό). Η εκδοχή που κράτησε ο Ραμόν ως το τέλος ήταν ότι σκότωσε τον Τρότσκι για προσωπικούς λόγους. Αυτός ο άνθρωπος υπέμεινε τα πάνδεινα στη φυλακή για να του επιφυλάξουν κατά την αποφυλάκισή του, στη Κούβα της επανάστασης, ΗΡΩΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ.

Οι αστοί έχουν παραποιήσει την ιστορία και έχουν δαιμονοποιήσει το κομμουνιστικό κίνημα. Καιρός να βγούμε επιθετικά-μπροστά να στηρίξουμε τους ήρωες που βγήκαν από τα σπλάχνα του λαού, που έφτιαξε ο ίδιος ο λαός στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Και ένας τέτοιος ήρωας ήταν ο βετεράνος του ισπανικού εμφυλίου, υπερασπιστής της Μαδρίτης, καταλανός Ραμόν Μερκαντερ.

Σχόλια

  1. Χαίρομαι για τη θλίψη σας όσοι λιβανίζετε μέχρι σήμερα τον θλιβερό αποστάτη, ταρτούφο Τρότσκι. Απλως παραθέτω τον χαρακτηρισμό του μεγάλου κομμουνιστή Γκράμσι που εξαρχής διείδε τι φυντάνι ήταν ο Τρότσκι, στηρίζοντας τη σταλινική ηγεσία του μπολσεβίκικου κόμματος εναντίον του φραξιονισμού Ζηνόβιεφ-Τρότσκι, ενός φραξιονισμού που κατέληξε σε ανοιχτή προδοσία με τη δολοφονία του Κίροφ το 1934 από τροτσκιστοζηνοβιεφικό κέντρο. Η αλληλογραφία του Τρότσκι προς το γιο του Σέντοφ που πιστοποιεί την ύπαρξη του κέντρου έχει αποκαλυφθεί τη δεκαετία του 80. Πάμε λοιπόν στον χαρακτηρισμό του Γκράμσι για τον Τρότσκι: ΤΡΟΤΣΚΙ Η ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Τρότσκι καυτηριάσει την πολιτική του "Λαϊκού Μετώπου" που σημαίνει συμμετοχή σε κυβερνητικές θεσουλες κ οφιτσια με την "δημοκρατικη" αστική τάξη προδοσία των αρχών του σοσιαλισμού γιατί βάζει τα συμφέροντα των εργατών πίσω από αυτά των αστών.Επισης κατήγγειλε στο Poum όπως κ τους Αναρχικούς Γκαρθία Όλιβερ κ Μοντσενυ γίναν υπουργοί για να αποπροσανατολιζονται οι οι εργάτες που μάχονταν.Η κυβερνήσεις Λαϊκού Μετώπου όχι μόνο Ισπανία αλλά κ Γαλλία όπως κ μετά τον πόλεμο σε Ελλάδα κ Ιταλία έδωσαν τον καπιταλισμό στην πιο ευνοϊκή φάση του εργάτες κινήματος. Κ αυτό με την καθοδήγηση της Σταλινοποιημενης πια ΓΔιεθνους .Συνομωσίες με Φράνκο παράδοση όπλων αποκήρυξη επαναστατών που κάποιοι κατάφεραν να αυτονομηθουν από τις ντιρεκτίβες του Αλανθαστουβλ Τίτο η Μαο κ άλλοι όχι Βελουχιώτης.Ολα προς το συμφέρον της Γραφειοκρατίας ώστε να μην "ξεφυγει" η κατάσταση κ φανεί ο παραδοτοκοε της χαρακτήρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητέ ανώνυμε για να μην παραμυθιάζεσαι από τους τροτσκιστές αν δεν είσαι και ο ίδιος τροτσκιστής. Η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου σήμαινε συσπείρωση της πλατιάς αντιφασιστικής μάζας του λαού με ηγέτιδα δύναμη το προλεταριάτο καταρχήν για την αντιμετώπιση του φασισμού, που εκείνη την εποχή ήταν ο βασικός πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου, δημιουργώντας τους όρους για το επόμενο βήμα που ήταν η πλήρης κοινωνικοποίηση της παραγωγής. Στη Δημοκρατική Ισπανία απαλλοτριώθηκαν οι περιουσίες των αστών και φεουδαρχών που τάχθηκαν με τον φασισμό, δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι της άρχουσας τάξης. Στη Δημοκρατική Ισπανία οι κομμουνιστές γιγαντώθηκαν γιατί ήταν στη πρώτη γραμμή του πυρός εναντίον των φασιστών ισπανών και ξένων εισβολέων φασιστών, ιταλών, γερμανών. Οποιος πολεμάει τους φασίστες, αναμετριέται με τους υπερασπιστές του κεφαλαίου. Οποις δεν πολεμάει τους φασίστες και τους αφήνει να επελαύνουν παίζει το παιχνίδι των φασιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Στα μετόπισθεν της ΙΣπανίας τα μικροαστικά στρώματα δεν ήθελαν τον φασισμό, στάθηκαν με τη Δημοκρατία σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου τα μικροαστικά στρώματα στήριξαν τον φασισμό. Ολα αυτά τα βαπτίζει ο Τρότσκι ως "προδοσία των αρχών του σοσιαλισμού" γιατί ήταν προδότης και αποστάτης Ο ΙΔΙΟΣ. Γιατί όταν οι κομμουνιστές πάσχιζαν να στηρίξουν τους πολιορκημένους βάσκους στο Βορρά οι οπαδοί του τρότσκοι συμμετείχαν σε στρατιωτική ανταρσία στη Καταλονία τον Μάη του 1937 που τσακίστηκε από τους ίδιους του συντρόφους του καταλανού Μερκαντέρ. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή θα σας πονάει. Πάμε τώρα στον πραγματικό υποτακτικό της σοσιαλδημοκρατίας, αποστάτη, προδότη Τρότσκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι τροτσκιστές ήταν πάντα σοσιαλδημοκράτες-καουτσκιστές-αποστάτες. Οταν ξεκίνησε η κολεκτιβοποίηση στην ΕΣΣΔ ο Τρότσκι είχε τη θέση του Μπουχάριν, ότι δεν πρέπει να απαλλοτριωθούν οι πλούσιοι του χωριού, αλλά... να περιμένουμε τη παγκόσμια επανάσταση. Αυτη η κούφια ρητορική είναι η ρητορική του Κάουτσκι, πασπαλισμένη με ψευτοεπαναστατικά λόγια για αφελείς: ή θα απαλλοτριώσεις τους απαλλοτριωτές, ή θα παλινορθώσεις τον καπιταλισμό. Ο Κάουτσκι έλεγε ότι δεν υπήρχαν οι όροι οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ακριβώς το ίδιο έλεγε και ο Τρότσκι, παραπέμποντας στην διεθνή επανάσταση για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Ο Λένιν έλεγε οτι υπήρχαν οι όροι: ήταν η συμμαχία του προλεταριάτου με τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, δηλαδή τη πλατιά μάζα του λαού. Τελικά τι συνέβη; Οχι απλώς οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός, αλλα το σοσιαλιστικό στρατόπεδο επεκτάθηκε από το 1/6 στο 1/3 του πλανήτη με τη συγκρότηση των Λαϊκών Δημοκρατιών. Αυτός που ήταν λοιπόν υπέρ της διεθνούς-παγκόσμιας επανάστασης ήταν ο ίδιος ο Στάλιν. Αφού ξεκαθαρίσαμε λοιπόν οτι ο Τρότσκι ήταν καουτσκιστής ας συνεχίσουμε με την πλήρη χρεοκοπία της 4ης Διεθνούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι τροτσκιστές κρύβουν από τα μαθητούδια τους γιατί χρεοκόπησε εξαρχής η 4η Διεθνής με το καλημέρα. Γιατί ο Τρότσκι έπεισε (δεν χρειάστηκαν και πολύ για να πειστούν) τις παραφυάδες του τροτσκισμού διεθνώς να υποταχθούν στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΙΣΜΟ. Η μεγαλύτερη παραφυάδα του διεθνούς τροτσκισμού ήταν αυτή της Ελλάδας: ΟΙ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΕΣ του Γιωτόπουλου. Οι τροτσκιστές κρύβουν από τους νέους αγωνιστές που παρασύρουν στις σέκτες τους γιατί ο αρχειομαρξισμός, η μεγαλύτερη παραφυάδα της 4ης Διεθνούς ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ. Χρεοκόπησε γιατί όταν το ΚΚΕ με αρχηγό Ζαχαριάδη άρχισε να πυροδοτεί παντού απεργίες το 1933, προκειμένου η εργατική τάξη να διεκδικήσει πίσω τα κλεμμένα της κρίσης του 1929, οι αρχειομαρξιστές ήταν απεργοσπάστες και συντάσσονταν με τους βενιζελικούς που δεν ήθελαν απεργίες. ΤΑ περιγράφει περίφημα ο ίδιος ο τροτσκιστής Πουλιόπουλος. Ο αρχηγός των αρχειομαρξιστών Γιωτόπουλος έφτασε στο σημείο να επαινέσει τον εθνικό στρατό μετά την ήττα του ΔΣΕ. Οχι δεν πέρασε από βασανιστήρια. Ειναι απλώς η φυσική εξέλιξη ενός οπορτουνιστή, προδότη, αποστάτη. Πιο πριν οι αρχειομαρξιστές είχαν γραμμή υποταγής στον Αξονα, αφού έλεγαν δεν πολεμάμε τους αδελφούς, φαντάρους γερμανούς εργάτες. Πάμε στην δεύτερη μεγαλύτερη παραφυάδα του τροτσκισμού, τους γάλλους τροτσκιστές, την κλίκα του Μολινιέ. Οι τροτσκιστές του Μολινιέ έγιναν κι αυτοί κοινοί απεργοσπάστες σε μαζικες απεργίες που πυροδοτούσε το γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα στη Γαλλία. Η 4η Διεθνής ήταν ένα μάτσο απεργοσπάστες με το καλημέρα. Γι αυτό και χρεοκόπησαν πλη΄ρως με την τακτική εισοδισμού στη σοσιαλδημοκρατία που είχε προτείνει ο Τρότσκι. Αυτά δεν θα τα κρύβετε από τα νέα παιδιά που παρασύρετε στις σέκτες σας, θα τα υπενθυμίζουμε εμείς για να σας ξεφτιλίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ιδιος ο Στάλιν είπε ότι χρωστάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της νίκης του Οκτώβρη στον συν/φο Τροτσκυ.Αν πρόδωσε μετά για προσωπικούς λόγους αφού έχασε την μάχη διαδοχής τοτε ξεπεφτει ο Μαρξισμος σε μια μικροαστική θεωρία.Η Γραφειοκρατία δυνάμωσε από τις ήττες του προλεταριάτου κυρίως στην Γερμανία η κ Ουγγαρία κ διάλεξε έναν αδιαφιλονίκητο επαναστατη μεσαίου διαμετρηματος επαγγελματία παλιό μπολσεβίκοι μανούλα στα οργανωτικά.Η απογοήτευση γεννά το δόγμα "Σοσιαλισμός σε μια κ μόνη χώρα αφού οι άλλες -κυρίως οι προηγμενες-(sic) δεν είναι έτοιμες γι'αυτό.Οποτε αποσύρεται το Ενιαίο Μέτωπο των μπολσεβίκων κ πρόταση της ΓΔιεθνους Στα 4 πρωτα συνεδρεια της ΠΑΡΌΝΤΟΣ ΤΟΥ ΖΏΝΤΟΣ Λένιν κ με πραξηκοπημα αντικαθιστα με τα Λαθκα Μετωπα την θεωρια των σταδιων.Παντως στην κοπτικη ραπτική είστε πρώτοι σαν τον Θεό σας τον Πατερούλη κ κορυφαίο των γραμμάτων κ τεχνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρα από την κασέτα δεν βλέπω να λες τίποτα. Ο Τρότσκι εντάχθηκε στο μπολσεβίκικο κόμμα μετά τον Ιούλη του 1917, εως τότε φλέρταρε με μενσεβίκους. Τον Ιούλη του 1917 ενα μεγάλο μέρος των εργατών στην Πετρούπολη που ως τότε στοιχίζονταν με τους μπολσεβίκους σήκωσε τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης μενσεβίκων-εσέρων. Οι μπολσεβίκοι επικεφαλής ένοπλης πορείας κατάφεραν να συγκρατήσουν τους εξοργισμένους εργάτες. Παρά ταύτα δεν έλειψε η καταστολή. Ο Ιούλης είναι το σημείο καμπής για την επανάσταση. Για να υπάρχει αυτή η καμπή, όμως, υπήρξε τιτάνια πολιτική και οργανωτική δουλειά από τους μπολσεβίκους και βεβαίως τον ίδιο τον Στάλιν αρκετούς μήνες από τον Μάρτη μέχρι τον Ιούλη. Αστεία πράγματα λοιπόν να μας λες ότι ο Στάλιν δήθεν είπε ότι χρωστάνε οι μπολσεβίκοι ένα πολύ μεγάλο μέρος της νίκης του Οκτώβρη στον Τρότσκι. Ο Στάλιν είπε ότι ο Τρότσκι πολέμησε κι αυτός γενναία. Τέλος. Τα άλλα είναι παραχάραξη δική σου. Ο Στάλιν ήταν επικεφαλής της παράνομης οργάνωσης από τον Μάρτη σχεδόν μέχρι τον Οκτώβρη, αυτός έλεγχε την Πράβντα, αυτός έλεγχε και επόπτευε το βασικό μηχανισμό τροφοδοσίας όπλων μέχρι τελευταία στιγμή, αυτός βοήθησε τον Λένιν να διαφύγει από την Πετρούπολη, αυτός διατήρησε την Πράβντα στην παρανομία μετά την καταστολή του Ιούλη. Στην καταστολή του Ιούλη, ο Τρότσκι απλώς...παραδόθηκε στις αρχές. Τρομερός...επαναστάτης.... Ο Τρότσκι αξιοποιήθηκε από τους μπολσεβίκους για να τραβήξουν τμήμα των πρωην μενσεβίκων που στρατεύτηκαν μαζικά με τους μπολσεβίκους. Ηταν απλά μια φιγούρα που ρητόρευε και είχε κύρος σε ταλαντευόμενους πρώην μενσεβίκους. Τίποτε άλλο. Ο Στάλιν έχει διαπιστωμένα πείρα σε εξεγέρσεις, απεργίες, παρανομία, φυλακές, αποδράσεις, ληστείες, αντάρτικη πάλη. Ο Τρότσκι όχι. Κατα τα άλλα χαζομάρες γράφετε για τη Γερμανία και την Ουγγαρία ως συνήθως. Οι δεξιοί ηγέτες του γερμανικού κομμουνιστικού κόμματος Μπάντλερ και Ταλχάιμερ πρόδωσαν την επανάσταση του 1923. Ο Τέλμαν ήταν ο μόνος που σήκωσε τα όπλα στο αμβούργο. Οι δεξιοί ήταν τροτσκιστές. Ο Στάλιν έλεγε ότι έπρεπε να μπει στη πρώτη γραμμή το σύνθημα για τη συγκρότηση Σοβιέτ, αντιθέτως ο Τρότσκι σου έλεγε ότι φτάνει η κυβερνητική συμμαχία με τους αριστερούς σοσιαλδημοκράτες στη Σαξονία. Τελικά οι εργάτες πιάστηκαν στα πράσα από το στρατό στη Σαξονία , σε αντίθεση με το Αμβούργο. Ο,τι και να γράφετε, δεν μπορείτε να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Γιατί δεν έχετε ιδέα από ιστορία απλώς αναμασάτε τα τροτσκιστικά ψεύδη που καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα μόλις τα γεγονότα εξεταστούν αντικειμενικά στη σειρά. υγ: είναι ξεφτίλα να πετάς 10 εντελώς άσχετα πράγματα σε μια κουβέντα. Μείνε στα λαικά μέτωπα. Αν δεν ξέρεις διάβασε πρώτα και ξαναέλα.

      Διαγραφή
    2. βλεπε: που ως τότε στοιχίζονταν με τους μενσεβίκους

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Aτρόμητη παλαιστίνια περιγράφει την κατάσταση στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση επιφέρει σημαντικές απώλειες στη σιωνιστική κατοχή

Οταν οικονομικά στελέχη του ΔΝΤ προβλέπουν το τέλος του πετροδολάριου