Με αφορμή το τσίρκολο από την Ισπανία που κατέφτασε

 


Υμνος του Ριέγο, ο ύμνος της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας, σε γερμανική-διεθνοταξιαρχίτικη εκδοχή

Ενώθηκε ο...εξόριστος Χουαν Κάρλος, αυτός ντε ο διεφθαρμένος αρχιμπερμπάντης που αφού συσσώρευσε χρέη με οικονομικές  λοβιτούρες, τα φόρτωσε όλα στον ισπανικό λαό και διέφυγε από τη χώρα μπας και διασωθεί η μοναρχία, με το υπόλοιπο γαλαζοαίματο σόι στην πατρίδα μας να τιμήσει τον έκπτωτο Κοκό. Και δώστου "συγκίνηση" και γκλαμουριά στη τηλοψία από τις πλύστρες των νταβατζήδων. 

Τουλάχιστον, εμείς το λύσαμε το πολιτειακό, όσο και να θρηνούν τα εμετικά φερέφωνα. Και το πολιτειακό το 'χε λύσει κάποτε και ο ισπανικός λαός.

Δεν είχαν πάντα μοναρχία στην Ισπανία, δεν είχαν από το 1931 εως το 1939, την περίοδο της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας, όταν ο βασιλιάς πέταξε μια και καλή από τη χώρα, καθότι ανεπιθύμητος. Ο ύμνος του της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας είναι αφιερωμένος στον Ραφαέλ Ριέγο, ή καλύτερα στον άθλο του και στον απελευθερωτικό στρατό του/

Το 1820, ο αξιωματικός Ραφαέλ Ριέγο επικεφαλής της φρουράς της Αστούριας διατάχθηκε να αποστείλει το στράτευμα του σε εκστρατεία ενάντια στις εξεγερμένες αποικίες στη Νότια Αμερική. Ο Ριέγο που είχε λάβει μέρος στο πόλεμο της ανεξαρτησίας ενάντια στο γαλλικό ζυγό βρήκε την ευκαιρία να εξεγερθεί ενάντια στην απόλυτη μοναρχία. Ο στρατός του Ριέγο διέβαινε τη μια επαρχία μετά την άλλη της Ισπανίας ανακηρύσσοντας σε κάθε πόλη το Σύνταγμα του Κάντιθ του 1812, ένα πρόγραμμα κατοχύρωσης κοινοβουλίου κόντρα στην απόλυτη μοναρχία και την Ιερά Εξέταση, που εκπονήθηκε από δημοκράτες ισπανούς κατά τη διάρκεια της αντίστασης στον γαλλικό ζυγό.

Η εκστρατεία του Ριέγο βρήκε τεράστια απήχηση στον ισπανικό λαό που άρχισε να εξεγείρεται σε αρκετές πόλεις. Στο τέλος της εκστρατείας του ο στρατός του Ριέγο είχε αποδεκατιστεί από τις μάχες και τις κακουχίες. Το επαναστατικό ρεύμα όμως που άφηνε πίσω του, ανάγκασε τον Φερδινάνδο να αποδεχτεί το Σύνταγμα του Κάντιθ. Η Ιερή Συμμαχία των αριστοκρατικών και απολυταρχικών κύκλων που με τη βοήθεια της Ρωσίας κυβερνούσε την Ευρώπη έστειλε το γαλλικό μοναρχικό στρατό να τσακίσει την επανάσταση. Το 1823, 60.000 γάλλοι και 40.000 ισπανοί φιλομοναρχικοί αποκαλούμενοι «υιοί του Αγίου Λουδοβίκου» κατέπνιξαν την επανάσταση και επανέφεραν την απόλυτη μοναρχία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων