αφιερωμένο στους συριζαίους

 

Oταν ο φιλαράκος του ΤΖανακόπουλου, ο Παππάς πάει στο φεγγάρι με το πρόγραμμα της ελληνικής ΝΑSΑ που είχε εξαγγείλει, ίσως μας αποκαλύψει πως τα βόδια που παρεπιδημούν στη Σελήνη από τη πίσω πλευρά, δεν είναι ολόιδια. Οι αγράμματοι αυτοί τύποι είναι για πολλές κλωτσιές, και αυτό είναι ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Υγ: Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Χέγκελ, "Η Φαινομενολογία του Πνεύματος". Ο Χέγκελ αναφέρεται στην έννοια του απόλυτου. Στο φιλοσοφικό σύστημα του ιδεαλιστή Χέγκελ το ανθρώπινο πνεύμα αναπτύσσεται από τη χαμηλότερη βαθμίδα της πρωτόγονης κοινωνίας στην ανώτερη της καπιταλιστικής κοινωνίας μέσω της εξέλιξης του πολιτισμού και της αλληλεπίδρασης και εξέλιξης της γνώσης. 

Το απόλυτο είναι σαν την κορφή στο ψηλότατο βουνό της ύπαρξης απ' την οποία ο Κύριος ατενίζει τα πάντα και τα κατανοεί πλήρως. Το ανθρώπινο πνεύμα πλησιάζει σε αυτό με κόπους και βάσανα αλλά ποτέ δεν το φτάνει. Το ίδιο το απόλυτο ως η καθολική επόπτευση της ύπαρξης, κατά τον Χέγκελ, ενέχει αντιθέσεις, γιατί κατά τον Χέγκελ τα πάντα, από το πολλοστημόριο της ύπαρξης μέχρι τα ουράνια νεφελώματα βασίζονται στη πάλη και ενότητα των αντιθέτων και το ίδιο το μηδέν είναι η πρώτη άρνηση της άρνησης. Είναι η αρχαία διαλεκτική: η θέση, άρση, και σύνθεση, απαλλαγμένη από την αρχέγονη μεταφυσική της πλέον, σε ένα καθολικό σύστημα, όπου κάθε πράγμα φέρει το παλιό και το καινούριο σε μια διαρκή πάλη και εν τέλει εξέλιξη, όπου παλιές ποσότητες μετατρέπονται σε νέες ποιότητες (η κάμπια σε πεταλούδα, το νερό γίνεται ατμός μετά από βράση κ.ο.κ, αυτή είναι η άρνηση της άρνησης). Οι φιλόσοφοι πριν τον Χέγκελ θεωρούσαν ότι όχι, "το παν είναι ίσο", και ο Χέγκελ χρησιμοποιεί την παρομοίωση γι' αυτή την "ισότητα": σαν τις αγελάδες στο σκοτάδι.

Οπως καταλαβαίνετε η αναφορά του Τζανακόπουλου στον Χέγκελ είναι μια μπούρδα και μισή.  Καποιος λογογράφος των συριζαίων το χρησιμοποίησε παλιότερα σε άλλη συγκυρία, ο Τζανακόπουλος το θυμήθηκε, κι απλώς το πέταξε. Το θέατρο σκιών στο σημερινό κοινοβούλιο διεξάγεται από κοινοβουλευτικούς άνδρες που δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη. Από το "ένοχος ένοχον ου ποιεί" βασική δικλείδα του δικαιικού συστήματος που πέταξε ο Γεραπετρίτης που σημαίνει ότι ένας κατηγορούμενος δεν μπορεί να ενοχοποιήσει τον συγκατηγορούμενό του, πράγμα που σημαίνει ότι συριζαίοι και δεξιοί είναι κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι (προφανώς και δεν εννοούσε αυτό ο Γεραπετρίτης) καταλήξαμε στις αγελάδες του...Χέγκελ.

Γι' αυτό σας λέω στη σκιερή πλευρά του φεγγαριού, εκεί που θα πήγαινε ο ελληνικός πύραυλος του Παππά, τα συριζόπουλα θα αποκάλυπταν την απόλυτη αλήθεια της ύπαρξης, ότι οι μοσχαροκεφαλές της αστικής διαχείρισης, είτε με δεξιό φερετζέ, είτε με σοσιαλδημοκρατικό, δεν είναι διαφορετικές στο σκοτάδι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων