Για τον σύγχρονο ιμπεριαλισμό (συγκεντρωτικό)


 

Επειδή έχουν μπει νέοι αναγνώστες στο μπλογκ και τα άρθρα για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και το αμερικανικό χρηματιστικό κεφάλαιο έχουν μείνει προς τα πίσω. Τα βάζω εδώ σε μια σειρά συγκεντρωτικά και τα προλογίζω σύντομα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα στο μέλλον.

Ο στόχος εδώ είναι να αποβάλουμε την πλάνη που, δυστυχώς, έχει καλλιεργηθεί από διάφορους οπορτουνιστές που ποτέ δεν είχαν ιδιαίτερο θεωρητικό έρμα και στα στερνά τους έχουν χάσει τον μπούσουλα και παραδέρνουν στα ανοιχτά σε κάθε τρικυμιώδη μπούρδα που θα διαβάσουν από "τριτοκοσμικούς" αναλυτές του συρμού. Η Ρωσία, όπως και η Κίνα δεν είναι τριτοκοσμικές χώρες, είναι ιμπεριαλιστικές χώρες, σύμφωνα ακριβώς με τα κριτήρια του Λένιν. Και μονοπώλια έχουν (προσοχή εδώ, μονοπώλια εννοούμε μια ορισμένη βαθμίδα συγκέντρωσης και συσσώρευσης του παραγωγικού κεφαλαίου, ελάχιστες χώρες στον πλανήτη γη έχουν αγγίξει αυτή τη βαθμίδα), και βεβαίως έχουν και χρηματιστικό κεφάλαιο. 

Οι ιμπεριαλιστικές χώρες είναι οι G7 + η Ρωσία και η Κίνα, δεν υπάρχουν άλλες, παρότι υπάρχουν χώρες ισχυρές της Δύσης με μονοπωλιακό καπιταλισμό (βλέπε Σουηδία, Βέλγιο), που, όμως, ακριβώς λόγω της μικρότερης κεφαλαιακής τους ισχύος, δεν μπορούν να συμμετέχουν στον διαμοιρασμό του πλανήτη σε σφαίρες επιρροής. Ολες οι άλλες χώρες, όπως η δική μας, είναι εξαρτημένες χώρες από μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης έως και μισοαποικίες (βλέπε π.χ. Νεπάλ).

Το ότι όλες οι χώρες είναι... ιμπεριαλιστικές, το έβγαλαν ως πόρισμα οι νεοτροτσκιστές μπαρουφολόγοι της ηγεσίας του Περισσού. Δεν υπάρχει περίπτωση, σίγουρα έχουν στρατολογήσει ως...θεωρητικούς πρώην τροτσκιστές "θεωρητικούς" της ΟΚΔΕ. Είναι αδιανόητα αυτά που γράφουν. Πάνω σε αυτή την μπαρούφα, οι οπορτουνιστές κάνουν το παιχνιδάκι τους ότι τάχαμου η Ρωσία είναι κατεχόμενη Παλαιστίνη. Ούτε καν συνειδητοποιούν ότι με ένα χρόνο τώρα πόλεμο, η Ρωσία για να αντέχει σε πόλεμο εξάντλησης (ο όρος παραπέμπει στην εξάντληση της πολεμικής βιομηχανίας των μετόπισθεν) απέναντι στη βιομηχανική παραγωγή του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να έχει μια από τις ισχυρότερες πολεμικές βιομηχανίες του πλανήτη. Και πράγματι έχει, τη δεύτερη ισχυρότερη, και όχι σε μεγάλη απόσταση από τις ΗΠΑ. Το έχουμε εξηγήσει αυτό στο άρθρο "Ο Ρωσικός Ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος", το τελευταίο άρθρο του γράφοντα όταν ήταν στην Κόντρα.

Οι άσχετοι που μας έμαθαν το πετροδολάριο πρόσφατα, ας μάθουν να μην αποτιμούν την παραγωγή της Ρωσίας σε συναλλαγματική ισοτιμία ρουβλιού-πετροδολάριου. Η ισοτιμία αυτή κρύβει την υπεροχή των ΗΠΑ στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα που λυμαίνεται τον πλανήτη. Ας τολμήσουν να αποτιμήσουν την βιομηχανική ισχύ της Ρωσίας ή της Κίνας όπως το έκανε ο Λένιν και όλοι οι μαρξιστές σε πλήθος εμπορευμάτων ή κατανάλωση ενέργειας. Το έχουμε κάνει παρακάτω σε αυτό το άρθρο και το έχουμε κάνει και σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, στην ισοτιμία δηλαδή που προκύπτει από την ανταλλαγή χιλιάδων εμπορευμάτων σε κάθε εσωτερική αγορά με το νόμισμα κάθε χώρας. 

Ανταλλακτική αξία λέγεται "φιλόσοφε" που μας πέταξες ότι το χρήμα είναι "παραγωγική σχέση". Το χρήμα είναι εμπόρευμα. Η παραγωγική σχέση που υπαινίσσεσαι είναι το κεφάλαιο. Τα έχεις μπερδέψει όλα στο μπλέντερ της "αντεπαναστατικής ανοικείωσης" της ανθρωπότητας. Αν οι ΗΠΑ υπερισχύουν στο σύγχρονο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν σημαίνει ότι είναι παντοδύναμες σε αυτό. Η Κίνα, πλέον,έχει μια ισχυρότατη κεφαλαιακή αγορά παραγώγων και μετοχών και το χρηματιστικό κεφάλαιο της Ρωσίας εξαρτάται ελάχιστα από την ξένη συμμετοχή. Για την ακρίβεια ο συνολικός ισολογισμός του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας είναι δυο φορές το ΑΕΠ της, και σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης το ΑΕΠ της είναι μεγαλύτερο της Γαλλίας ή της Αγγλίας κάτω από αυτό της Γερμανίας. 

Επιπρόσθετα, από τη βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας, τις πρώτες ύλες της που παράγει με σύγχρονη μονοπωλιακή εξορυκτική βιομηχανία, δηλαδή δεν έχουν βάλει το χεράκι τους οι ΗΠΑ, εξαρτώνται όλες οι βιομηχανίες της Δύσης, ακόμη και των ΗΠΑ. Τα παραμύθια ότι οι ΗΠΑ απορροφάνε σε Ρωσία και Κίνα το ίδιο μέγεθος (αναλογικά) υπεραξίας των εργαζομένων, όπως κάνουν σε εξαρτημένες χώρες τους στη Νότια Αμερική ή στη Νότια Ευρώπη, δεν φτουράνε. Τα φιλαράκια σου στον Κορδάτο μπορεί να γράφουν ότι η Ρωσία είναι τριτοκοσμική χώρα, αλλά όλος ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί ότι η Ρωσία είναι υπερδύναμη. Ναι, πολύ πρόσφατα έτσι απευθυνόταν στον Πούτιν, ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν: "πρόεδρε της υπερδύναμης Ρωσίας"

Ξεκινάμε, λοιπόν, πρώτα από τη μονοπωλιακή συγκρότηση στη Ρωσία, όπου εξετάζουμε τα λενινιστικά κριτήρια για τη συγκρότηση των μονοπωλίων, δηλαδή την ιστορική τους εξέλιξη από την εποχή της σοσιαλιμπεριαλιστικής "ΕΣΣΔ" των ρεβιζιονιστών ηγετών μέχρι σήμερα.

Ο Ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος (Δεύτερο Μέρος)

Ακολουθεί, το χρηματιστικό κεφάλαιο στη Ρωσία σήμερα, πως εξελίχθηκε και ποιο είναι σήμερα. Συγκεκριμένα πράγματα και όχι αερολογίες κάτι απίθανων ακαδημαϊκών που το μόνο που ξέρουν είναι να χαριεντίζονται στο φουμπου με τσιτάτα

 Ο Ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος (Τρίτο Μέρος)

Οι συγκεκριμένοι έχουν μπλέξει την κατεχόμενη Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν ή την Κίνα της εποχής του Λένιν με την ιμπεριαλιστική Ρωσία και την ιμπεριαλιστική Κίνα του σήμερα. Αντλούν τσιτάτα του Λένιν ή του Στάλιν για εξαρτημένες ή μισοαποικιακές χώρες που μάχονται εναντίον του ιμπεριαλιστικού ζυγού και μας τα παρουσιάζουν ως ταιριαστά στις συνθήκες της ιμπεριαλιστικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθεί η ανάλυση για το πως το χρηματιστικό κεφάλαιο μοιράζει τον κόσμο, πάλι με στοιχεία. Ποιοι είναι σήμερα οι μεγάλοι χρηματιστικοί κολοσσοί που δικτυώνονται σε ένα πολυδαίδαλο δίκτυο συμμετοχής στο πλασματικό κεφάλαιο στον πλανήτη. ΟΧΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ, χορτάσαμε.

Στο κάτωθι ξεκινάμε με βασικές έννοιες για τη συγχώνευση του τραπεζικού με του βιομηχανικού κεφαλαίου, για να αντιληφθούμε επιτέλους τι είναι ακριβώς το χρηματιστικό κεφάλαιο και μετά καταλήγουμε στη διασύνδεση όλων των μεγάλων παραγωγικών και εμπορικών μονάδων των χωρών του πλανήτη με το χρηματιστικό κεφάλαιο των ιμπεριαλιστικών χωρών.

Πως οι χρηματιστικοί κολοσσοί από τις ιμπεριαλιστικές χώρες απλώνουν τα πλοκάμια τους στον πλανήτη

Αμα δεν έχεις καταλάβεις τι ακριβώς είναι οι ισολογισμοί των τραπεζών, τι είναι τα αποθεματικά τους, δεν πας παρακάτω. Οι μεγάλες τράπεζες που διασυνδέονται με βιομηχανίες στο χρηματιστήριο έχουν τεράστια αποθεματικά που φτιάχνουν από καταθέσεις και απλών πολιτών και καπιταλιστών. Χωρίς τεράστια δάνεια με ευνοϊκότατες ρυθμίσεις, που προκύπτουν από τα τεράστια αποθεματικά, δεν υπάρχουν μονοπώλια.

Παρακάτω τα πάντα όλα για BlackRock, Statestreet, Vanguard. Aμα περιμένεις από τον Περισσό ή την "Επαναστατική Ενοποίηση", καλά κρασιά.

Πως γίνεται τελικά ο διαμοιρασμός του πλανήτη από το χρηματιστικό κεφάλαιο

Θα ακολουθήσουν κι άλλα στη συνέχεια κυρίως για τα μεγάλα τεχνολογικά μονοπώλια και πως διασυνδέονται με το χρηματιστικό κεφάλαιο των ΗΠΑ (ήδη έχει γραφτεί ένα άρθρο για την Tesla, δες Ενότητα Χρηματιστήριο), αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες για τα τρία παραπάνω ισχυρότερα χρηματιστικά funds του πλανήτη.

H BlackRock, η Statestreet, και η Vanguard και άλλa funds στην Ευρώπη είναι η κορυφή της κορυφής του σύγχρονου χρηματιστικού κεφαλαίου. Δεν είναι απλά επενδυτικά funds. Δεν κάνουν απλώς επενδύσεις προς όφελος των πελατών τους και εξασφαλίζουν κέρδη από τις αποδόσεις. H BlackRock μέσα στη πανδημία καθόρισε ποια από τα μεγαλύτερα μονοπώλια των ΗΠΑ θα φόρτωναν τα χρέη τους στον κρατικό κορβανά με ευνοϊκότατες ρυθμίσεις.Τα τρία αυτά χρηματιστικά μεγαθήρια βρίσκονται στη μετοχική σύνθεση όλων των μεγάλων μονοπωλιακών εταιριών των ΗΠΑ και όχι μόνο. Η πραγματική τους κεφαλαιακή επέκταση στον πλανήτη είναι πολλαπλάσια απ' αυτή την ίδια τη κεφαλαιοποίησης τους, πέντε ως δέκα φορές παραπάνω.

Παρέχουν στην ουσία λειτουργίες μεγάλων τραπεζών χωρίς να είναι τράπεζες και γι αυτό προσδιορίζονται ως "shadow banks" Τα "αποθεματικά" τους σχηματίζονται αποκλειστικά από τεράστιες επενδύσεις αναρίθμητων καπιταλιστικών ομίλων του πλανήτη και δεν έχουν κανένα περιορισμό των κλασικών αποθεματικών από κεντρικές τράπεζες. Οι ηγήτορες των τριών αυτών χρηματοπιστωτικών μεγαθηρίων λειτουργούν όπως θέλουν, χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν απολύτως.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Λαϊκός Επαναστατικός Πόλεμος Ισπανία - Λαϊκό Μέτωπο: 1936 - 1939