ο πληθωρισμός στη Ρωσία αυξήθηκε αλματωδώς, τα μισθωτά στρώματα στενάζουν απ' τον πόλεμο


Οπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά σε αυτό το μπλογκ, το βασικό συνάλλαγμα της Ρωσίας εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο και δευτερευόντως από το φυσικό αέριο και άλλες απαραίτητες πρώτες ύλες για τη διεθνή βιομηχανική παραγωγή που έχει ανεξάντλητες στο υπέδαφός της η Ρωσία. Μετά από μια θεαματική πτώση του ρουβλιού έναντι του δολαρίου αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ρούβλι άρχισε να εκτινάσσεται ξανά, εμφανίζοντας ιστορικό υψηλό πενταετίας έναντι του δολαρίου. 

Οι εκρηκτικές αυξήσεις στη τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ένας από τους λόγους. Ενας άλλος, είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πήρε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να σταθεροποιήσει το ρούβλι στις διεθνείς αγορές, καταναλώνοντας τμήμα των συναλλαγματικών διαθέσιμων (η Ρωσία είχε συναλλαγματικά διαθέσιμα αξίας μεγαλύτερης από 600 δισεκατομμύρια δολάρια πριν τον πόλεμο, όχι μόνο σε δολάρια, αλλά και σε χρυσό, σε ρούβλια και άλλα νομίσματα) και ανεβάζοντας ψηλά τα επιτόκια δανεισμού, προκαλώντας επιπρόσθετα προβλήματα σε τμήμα της παραγωγής και του εμπορίου λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού.

Η εικόνα της ευνοϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας αφορά αποκλειστικά τα κέρδη των ρωσικών μονοπωλίων, όχι το πραγματικό εισόδημα των εργατών και των άλλων λαϊκών μισθωτών στρωμάτων. Εντός της χώρας η έκτακτη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας, οι κυρώσεις και οι μειώσεις των εισαγωγών ή και της ίδιας της παραγωγής σε βασικά εμπορεύματα οδήγησαν σε αλματική αύξηση του πληθωρισμού που καταγράφεται επίσημα στις αναλύσεις της ίδιας της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Rossat).

Σύμφωνα με την Rosstat ο πληθωρισμός τον Απρίλη ήταν 17,83% από πέρσι. Oi τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 20,5% και στα άλλα εμπορεύματα κατανάλωσης 20,2% καθώς και 10,9% στις υπηρεσίες

Ως γνωστόν, ο πληθωρισμός υπολογίζεται σε ένα δείγμα εμπορευμάτων που υποτίθεται καναλώνει το μέσο νοικοκυριό. Ολες οι στατιστικές υπηρεσίες του πλανήτη "μαγειρεύουν" το δείγμα, εμφανίζοντας μικρότερες αυξήσεις από τις πραγματικές, προκειμένου να στηρίζουν τους καπιταλιστές κατά την διαπραγμάτευση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης. Προφανώς, ο πληθωρισμός είναι αρκετά μεγαλύτερος, όπως δεν είναι μόνο 10,7% στην Ελλάδα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού