Ο λιμός που προετοιμάζουν τα μονοπώλια για τους φτωχοδιαβόλους αυτής της γης

 

Από τον περασμένο Μάρτη η τιμή των futures για την πώληση σιτηρών στην αγορά παραγώγων του Σικάγο έχει εκτιναχθεί στα ύψη, παρότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα από έλλειψη σιταριού. Ισα-ίσα είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες σε εξαγωγές διεθνώς.


Οι πρώτες είκοσι χώρες διεθνώς σε εξαγωγή σιτηρών

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται πίσω από την εκτεταμένη κερδοσκοπία στα σιτηρά. Εχει ξανασυμβεί, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με άλλη αφορμή, το 2008, για όσους θυμούνται τις σημαντικές ανατιμήσεις των σιτηρών και την εξέγερση του ψωμιού στην Αίγυπτο πριν την κρίση του 2009.  Και τότε, όπως, και τώρα χρηματοπιστωτικά funds μπαίνουν μαζικά στην αγορά παραγώγων, συμβεβλημένων με συμβόλαια αγοραπωλησίας σιτηρών για να τζογάρουν, εκμεταλλευόμενα την υψηλή ζήτηση που θα υπάρξει σε αγορές της υφηλίου, ειδικά στην Αφρική, Μέση Ανατολή και όχι μόνο. 

Τοποθετούν τεράστια κεφάλαια ως αντιστάθμιση του ρίσκου για τις μειωμένες αποδόσεις του αμερικανικού χρηματιστηρίου που βρίσκεται από το Γενάρη του 2022 σε κάθοδο, όπως έχουμε εξηγήσει στη πρώτη ανάρτηση αυτού του μπλογκ. Εχουμε ήδη εξηγήσει ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ είναι μια τεράστια φούσκα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση είχε φτάσει στο 200% του ΑΕΠ, όταν η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν ασήμαντη τα τελευταία χρόνια.

Τα σιτηρά χρησιμοποιούνται και ως ζωοτροφές. Οι τιμές των σιτηρών από τις εξαγωγές που έκανε η Ουκρανία και κάνει η Ρωσία είναι πολύ πιο χαμηλές απ' αυτές του Καναδά και των ΗΠΑ και ήταν οι βασικές προτιμήσεις για χώρες σαν τις βαλκανικές και δη της Ελλάδας για ζωοτροφές. Λόγω της χαμηλής τιμής τους τα σιτηρά από Ουκρανία και Ρωσία ήταν μαζί με αυτά της Γαλλίας η βασική επιλογή για τις αφρικανικές εισαγωγές του 2020 για την τροφή των κατοίκων της μαύρης ηπείρου. Στο βαθμό που οι εισαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία διαταραχθούν αρκετά εκατομμύρια θα βρεθούν στα πρόθυρα του λιμού.

Εισαγωγές σιτηρών στην Αφρική σε εκατομμύρια δολάρια

Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο των ΗΠΑ εκμεταλλεύεται τον πόλεμο για να θησαυρίσει και από κοντά οι ισχυροί αμερικανοί χοντρέμποροι περιμένουν να πουλήσουν το στάρι σε εξαγωγές σε υψηλές τιμές, αναμένοντας ότι θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερα κέρδη αν πουλήσουν το στάρι που εξασφάλισαν από τους φάρμερς μέχρι το Φλεβάρη πριν τον πόλεμο, αρκετούς μήνες μετά.

Τα παπαγαλάκια των ΗΠΑ όχι απλώς κρύβουν την αλήθεια, αλλά συντονίζουν την επίθεση. Ο Τίμοθι Σνάϊντερ που παρουσιάστηκε σήμερα από τα ελληνικά μέσα είναι ένας στρατευμένος αντισοβιετικός ιστορικός, ένας κλασικός παραμυθάς της ψυχροπολεμικής σχολής παραχάραξης της σοβιετικής ιστορίας. Ολα οσα παρουσιάζει ως σχέδια του ρωσικού ιμπεριαλισμού είναι απλά ψυχροπολεμικές υστερίες που κρύβουν την πραγματική επίθεση στους λαούς της μαύρης ηπείρου και βέβαια στο εισόδημα όλων μας, ακόμη και των ίδιων των αμερικανών εργαζομένων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Aτρόμητη παλαιστίνια περιγράφει την κατάσταση στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση επιφέρει σημαντικές απώλειες στη σιωνιστική κατοχή

Νενέκοι του σιωνιαζισμού σας μιλάει ο εθνικός μας ποιητής