Επειδή αρκετοί αναρωτιούνται...

Eρινύες που μας κατατρύχουν όλους, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα είναι απλά, αρκεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. 
Ο γράφων ήταν σε μια πολύ συγκεκριμένη οργάνωση, την Κόντρα και αποχώρησε μετά από 19 χρόνια ενεργούς συμμετοχής σε αυτή. Αρκετοί στο κίνημα τον γνωρίζουν, ειδικά όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 80. Οι λόγοι της αποχώρησής του είναι πολλοί, αλλά ένας από τους βασικότερους -που αφορά αυτό το μπλογκ- είναι ότι δεν θέλει να υποχωρήσει ούτε εκατοστό πάνω στην ανάλυση που έχει στο μυαλό του για τον σύγχρονο καπιταλισμό. Στην Κόντρα έγραφε στα Διεθνή. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το ύφος του, το στυλ γραψίματος και βέβαια το σκέλος της ανάλυσης ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΗΓΕΣ, όχι με αόριστες αναφορές σε "ειδικούς" αλλά με συγκεκριμένες αναφορές σε στοιχεία διεθνών ή τοπικών οργανισμών, ανάλυση, μεθοδολογία κ.ο.κ. χωρίς να παρασύρεται από τα παπαγαλάκια του capital.gr (ένα παράδειγμα έφερα) και τα αντίστοιχα παπαγαλάκια των διεθνών χρηματιστικών νέων.

Από το Σεπτέμβρη θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές. Μια νέα διεθνής οικονομική κρίση πλησιάζει. Οταν κολοσσοί του χρηματιστικού κεφαλαίου που μέχρι πρότινος προέβλεπαν σύντομα ανάκαμψη, τώρα προβλέπουν...ύφεση για τις ΗΠΑ, το μυαλό μας πρέπει να πηγαίνει ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στα χειρότερα. Είναι απλή λογική. Η χώρα μας θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Για να τα στοιχειοθετήσει όλα αυτά ο γράφων, πρέπει να γράφει ανεμπόδιστος από ερινύες του παρελθόντος που τόσο καιρό τον κατατρύχουν.

Αναλύσεις που έκαναν οι πρώην σύντροφοί του δεκαετίες νωρίτερα και δεν περιλαμβάνουν με σαφήνεια την μαρξιστική κατηγορία του πλασματικού κεφαλαίου στην σύλληψη της σημερινής κεφαλαιοποίησης των ιμπεριαλιστικών χωρών, στη διαφώτιση του ρόλου του χρηματιστηρίου και ειδικά του ρόλου των παραγώγων δεν τον καλύπτουν. Οποιος νομίζει ότι το χρηματιστήριο είναι τζόγος και ο σύγχρονος καπιταλισμός "καπιταλισμός καζίνο" δεν είναι μαρξιστής. Γιατί οι μαρξιστές έχουν γράψει ακριβώς τα αντίθετα. Μπορείτε να βρείτε συγκεκριμένες  αναφορές σε αυτό το μπλογκ στο εισαγωγικό σημείωμα για το χρηματιστικό κεφάλαιο και το χρηματιστήριο εδώ και βέβαια εμπράκτως στο ρόλο των αμερικανικών παραγώγων στην εκτίναξη της τιμής των σιτηρών εδώ. Για το τελευταίο ετοιμάζω πληρέστερη ανάλυση με ντοκουμέντα. Επιπλέον, ένας καλοπροαίρετος αναγνώστης αυτού του μπλογκ θα διαπιστώσει ότι δεν αναπαράγω απλώς τα τσιτάτα του Λένιν. Δείχνω με στοιχεία π.χ., πως το χρηματιστικό κεφάλαιο μιας χούφτας ιμπεριαλιστικών χωρών χωρίζει τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής.

Να τονίσω εδώ ότι ο Λένιν αναφέρεται έμμεσα στο πλασματικό κεφάλαιο στο βιβλίο του για τον ιμπεριαλισμό, αλλά όποιος δεν έχει διαβάσει σοβαρά τον Τρίτο Τόμο του Κεφαλαίου, δεν μπορεί να καταλάβει σε βάθος τι γράφει ο Λένιν για το χρηματιστικό κεφάλαιο. Εξυπακούεται βέβαια ότι για να καταλάβεις καλά τον Λένιν, πρέπει να έχεις ρίξει τουλάχιστον μια ματιά στο βιβλίο του γερμανού σοσιαλδημοκράτη Χίλφερντιγκ για το χρηματιστικό κεφάλαιο, πάνω στο οποίο βασίστηκε ο Λένιν, αφού πρώτα διόρθωσε τα λάθη του (για το ρόλο του χρήματος, κ.α.) 

Χωρίς λοιπόν να έχει κάποιος εμβαθύνει στη θεωρία, θα φτάσει στο αλαζονικό σημείο να γράφει ότι δεν υπήρξε ποτέ πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους στις ΗΠΑ πριν το 2009, μπερδεύοντας τα μέτρα που που λαμβάνουν οι αστοί και αντισταθμίζουν την πτώση με την ίδια την πτωτική τάση που δήθεν δεν υπάρχει στην λανθασμένη ανάλυσή του.

Αν κάνεις λάθος στις πράξεις σου ερχόμενος κόντρα σε αυτά που γράφει ο Μαρξ, καλύτερα να σταματήσεις. Εχεις κάνει φάουλ κάπου μεγάλε. Και βέβαια το γκολ το έχεις φάει ήδη από τα αποδυτήρια. Πρώτα πρέπει να έχεις αναζητήσει τη διεθνή βιβλιογραφία. Δεν ανακαλύπτεις τον τροχό εσυ περήφανε "πιονέρε της επανάστασης". Κι άλλοι έχουν διαβάσει στον πλανήτη γη Μαρξ και Λένιν. Αντιθέτως αυτό το ανοσιούργημα  περνάει έτσι σε μια κατά τα άλλα μαρξιστική εφημερίδα. Σε αυτό το μπλογκ ήδη θα βρείτε την απάντηση στο ανοσιούργημα εδώ και εδώ με σαφέστατο διάγραμμα στην πτωτική τάση ποσοστού κέρδους στις ΗΠΑ και με επεξηγήσεις. Καλά να μην πιάσω ότι υπάρχουν ολόκληρες μπροσούρες στο παρελθόν που γράφουν ότι ποσοστό κέρδους πέφτει απλώς επειδή αυξάνει το σταθερό κεφάλαιο στο λόγο του ποσοστού κέρδους. Μα μάτια μου ο καπιταλιστής παίρνει νέες μηχανές με κριτήριο να αυξήσει το ποσοστό κέρδους, αυτό θα σου απαντήσουν αμέσως οι μαρξίζοντες και θα σε ταπώσουν με αναφορά του Μαρξ στον 1ο Τόμου του Κεφαλαίοου, γιατί δεν έχεις καταλάβει καθόλου τι σημαίνει τι συμβαίνει όχι μόνο στο Τρίτο Τόμου του Κεφαλαίου, αλλά γενικά σε όλους τους τρεις τόμους.

Αν έμενα στην Κόντρα θα έπρεπε να δέσω τα χέρια μου πισθάγκωνα και να γράφω για τον καιρό. Οταν οι σύντροφοί σου δεν είχαν συνειδητοποιήσει χρόνια πριν το ρόλο του πετροδολαρίου, κι όλα τα παραπάνω, είναι κατανοητό να θέλουν να μην εκτεθούν. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν δεν ήθελαν να ανεβούν τα άρθρα μου για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό.

Αν γκουγκλάρετε απλώς Ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος θα βρειτε αμέσως το πρώτο μέρος αυτής της σειράς που ξεδιπλώνεται στο μπλογ εδώ και εδώ

Εμενα, ομως, δεν με αφορά να μην εκτεθούν οι πρώην μου σύντροφοι για τα λάθη τους. Εγώ λόγο δίνω στο κίνημα και πουθενά αλλού.

Οπως έλεγε και ο Νικος Ζαχαριάδης, την τιμή σου κανείς δεν μπορεί να στην αφαιρέσει. Την τιμή σου μπορείς μονάχα να την χάσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό