H τανάλια των ρώσων εισβολέων σφίγγει κι άλλο στο Ντονμπάς

Ενημερωμένος χάρτης του μετώπου από το ΒΒC στις 31 Μάη, λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Τζόνσον ότι ο ρωσικός στρατός κάνει αισθητή πρόοδο στο Ντονμπάς

«Φοβάμαι ότι ο Πούτιν, με μεγάλο κόστος για τον ίδιο και για τον ρωσικό στρατό, συνεχίζει να μασάει από το έδαφος στο Ντονμπάς»

«Συνεχίζει να κάνει σταδιακά, αργή, αλλά φοβάμαι αισθητή πρόοδο και επομένως είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στρατιωτικά τους Ουκρανούς».

Τάδε έφη Μπόρις Τζόνσον 27 Μάη. Εκτοτε ο θύλακας γύρω από το Σεβεροντονέτσκ κλείνει επικίνδυνα για τον ουκρανικό στρατό. Αναγκαστικά θα αρχίσει η υποχώρηση των ουκρανών στρατιωτών προκειμένου να μην εγκλωβιστούν. Αυτό το έργο παίζεται αυτές τις μέρες και αυτό το έργο είναι γνωστό στις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συνεχώς παζαρεύουν παρασκηνιακά με τη Ρωσία για τη λήξη του πολέμου. 

Δεν είναι τυχαία η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν από κοινού Σολτς και Μακρόν με τον Πούτιν πριν 6 μέρες για 80 λεπτά με τον Πούτιν. Δυο μέρες αργότερα ανακοινώθηκαν οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που ακόμη και ο ίδιος ο γερμανικός τύπος χλεύαζε ως "διάτρητες". Σταχυολογούμε από Deutsche Welle 30 Μάη:

«Το σημερινό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της έντυπης Handelsblatt. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Συμβούλιο Κορυφής των ανήμπορων" η εφημερίδα περιγράφει το ρήγμα που προκαλεί στους κόλπους της η σθεναρή αντίσταση ορισμένων κρατών-μελών στην επιβολή εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου με την επισήμανση ότι η Ευρώπη χάνει μια ιστορική ευκαιρία.  "Με την αναζήτηση ενός συμβιβασμού, το εμπάργκο γίνεται όλο και πιο διάτρητο" επισημαίνει ο αρθρογράφος της. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει στην Ουγγαρία μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων, υπάρχουν ακόμη σκέψεις για πλήρη εξαίρεση από το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου που προέρχεται από αγωγούς. Σε αυτήν την περίπτωση χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρελαίου. Άλλα ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν θα ήταν απόδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας, αλλά το αντίθετο. Θα υπογράμμιζε πόσο βαθιές έχουν γίνει οι ρωγμές στο ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας. Άλλα και ένα ατελές εμπάργκο πετρελαίου με μεγάλες μεταβατικές περιόδους έχει επίσης προφανή μειονεκτήματα γιατί θα έδινε στη Ρωσία χρόνο να βρει νέους αγοραστές και να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές" επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ. »

«Συναδέλφωση στα χαρακώματα», ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα των μπολσεβίκων κατά τη διάρκεια του άδικου ληστρικού πρώτου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Στα χαρακώματα βρίσκονται αντιμέτωποι οι ρώσοι με τους ουκρανούς στρατιώτες στο Κραματορσκ, στο Σλοβιανσκ, στο Σεβερντονέτσκ. Χωρίς οργανωμένο επαναστατικό κίνημα στην περιοχή το σύνθημα αυτό φαντάζει κραυγή του Δον Κιχώτη με το δόρυ του πάνω στον Ροσινάντε του έτοιμος να επιτεθεί στον ανεμόμυλο. Δυστυχώς, παρά τις θηριωδίες, τους θανάτους και την οικονομική καταστροφή που φέρνει ο πόλεμος τόσο στον ουκρανικό, όσο και στο ρωσικό λαό, κυριαρχεί ο εθνικισμός και στις δυο πλευρές. Ούτε ολοι οι ουκρανοί φαντάροι είναι νεοναζί, ούτε όλοι οι ρώσοι είναι νοσταλγοί του Τσάρου. Η πειθαρχία του αστικού στρατεύματος είναι, όμως, ακλόνητη και στη μια και στην άλλη πλευρά.

ουκρανός φαντάρος στα χαρακώματα του Ντονμπάς

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για τον σύγχρονο ιμπεριαλισμό (συγκεντρωτικό)

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων