Ξανά για τη κρίση που έρχεται (μαθηματικές προγνώσεις για όποιους αντέχουν απλά μαθηματικά)

 

Μπορείς να προβλέψεις το μέλλον; Αν έχεις δεδομένα και σωστά εργαλεία ναι κάποια πράγματα μπορείς. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, μάλλον νομίζει ότι η οικονομία είναι κάποιο περίεργο...χαοτικό φαινόμενο. Το μπλογκ, όμως, είναι μαρξιστικό και εστιάζει στον ντετερμινισμό.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, πως με απλά εργαλεία στατιστικής βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα για το εγγύς μέλλον. Παραπάνω ως τυχαία μεταβλητή εξετάζεται ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500, ο δείκτης δηλαδή που περιλαμβάνει τις πρώτες 500 εισηγμένες εταιρίες των ΗΠΑ (σε κατάταξη σύμφωνα με την κεφαλαιοποίησή τους) που αθροιστικά αφορούν κάπου στο 60% με 70% της κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ.

Με τη μέθοδο της απλής γραμμικής παλινδρόμησης (simple linear regression) βγάζουμε τη κόκκινη γραμμή που αντιστοιχεί στο μέσο των δειγμάτων του δείκτη. Υπολογίζουμε και τη τυπική απόκλιση που δείχνει τη διασπορά των δειγμάτων από το μέσο. Σε όλες τις πρόσφατες προηγούμενες χρηματιστηριακές κρίσεις τα δείγματα απείχαν περίπου 2 τυπικές αποκλίσεις από το μέσο. Στη περίπτωσή μας (2021) τα δείγματα απέχουν...τρεις τυπικές αποκλίσεις. Δηλαδή μιλάμε για υπερφούσκα γιγατόνων που συναντάται στη κρίση του 1929.

Οταν θα σκάσει η υπερφούσκα αυτή θα υπάρξει κατάρρευση των δειγμάτων κάτω από το μέσο, πράγμα που συνέβη σε όλες τις προηγούμενες χρηματιστηριακές κρίσεις. Το μέσο ήταν περίπου στο 2100, από το 4800 που είχε φτάσει ο δείκτης το 2021. Πάμε αμέσως σε μείωση τουλάχιστον 56%. Προφανώς η μείωση της κεφαλαιοποίησης θα ειναι μεγαλύτερη γιατί θα καταρρεύσει κάτω από το μέσο, και μπορεί να φτάσει από 60% έως 80%. Για όποιον αυτό φαίνεται απίθανο, επαναλαμβάνουμε κάτι που έχει γραφτεί εξαρχής στο πρώτο σημείωμα αυτού του μπλογκ, η συνολική κεφαλαιοποίηση στις ΗΠΑ μετά την καραντίνα έφτασε στο 200% του ΑΕΠ, ένα ασύλληπτο νούμερο για την ιστορία του καπιταλισμού. 

Τί θα σημαίνει αυτό για τις ΗΠΑ; Ξαφνικά μια σειρά από εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν έχουν ρευστότητα, όπως διαθέτουν τα μεγάλα μονοπώλια θα αναγκαστούν να κλείσουν μονάδες, να απολύσουν μαζικά κόσμο ή και να χρεοκοπήσουν. Κάποιες απ' αυτές θα εξαγοραστούν από τα ισχυρά μονοπώλια που διαθέτουν ρευστότητα σε τιμή ευκαιρίας (ξεπουλάμε λέμε), κάποιες απλά θα κλείσουν μια για πάντα. Αρκετά από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων των ΗΠΑ έχουν επενδύσει τα αποθεματικά τους σε μετοχές, όχι απλώς σε ομόλογα. Ξαφνικά τα αποθεματικά θα εξανεμιστούν και οι συντάξεις θα περικοπούν αυτόματα. Αυτά είναι τα πιο απλά πράγματα που μπορεί να δει αμέσως κάποιος σε μια χρηματιστηριακή κρίση. 

Το πρόβλημα, όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερο, όπως θα δούμε σε επόμενα σημειώματα, η φούσκα βρίσκεται παντού από την αγορά γης (όχι τόσο στις ΗΠΑ, όσο στη Βρετανία και τον Καναδά) μέχρι τις τιμές των εμπορευμάτων. Είμαστε μπροστά σε μια κλασική καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής. Η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους στις ΗΠΑ, απότοκος του χαμηλού ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας οδηγεί σε χαμηλές αποδόσεις. Η Κεντρική Τράπεζα έριξε τα βασικά επιτόκια στα τάρταρα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μονοπώλια στην εξασφάλιση των διεθνών αγορών. Το αποτέλεσμα ήταν οι τιμές των μετοχών να εκτιναχθούν. Με χαμηλό επιτόκιο, και μικρότερες αποδόσεις, οι τιμές των μετοχών εκτινάχθηκαν και τώρα έρχεται το μεγάλο μπαμ

Παραπάνω το ποσοστού κέρδους στις ΗΠΑ για τη βιομηχανία. Η κατάρρευση του ποσοστού κέρδους είναι εμφανής μετά το 2020, όπως και νωρίτερα η πτωτική τάση (σκαμπανεβάσματα, αλλά με ξεκάθαρη τάση την πτώση).

το γράφημα υπολογίζεται real-time εδώ 

για οτιδήποτε νεότερο η σελίδα του μπλογκ στο φου-μπου εδω:

https://www.facebook.com/Guido1953

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για τον σύγχρονο ιμπεριαλισμό (συγκεντρωτικό)

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων