Για τη μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία του καπιταλισμού και τον μεγαλύτερο παπατζή της: Τέσλα και Ιλον Μασκ

Σε αυτό το σημείωμα θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα για τη μελέτη της συγχώνευσης του βιομηχανικού κεφαλαίου και του τραπεζικού κεφαλαίου στο φόντο της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης που πλησιάζει το παράδειγμα της Τέσλα. Αυτό το μπλογκ είναι λενινιστικό μέχρι το μεδούλι και εδώ θα δούμε πως όλα τα φαινόμενα του μονοπωλιακού καπιταλισμού που περιέγραψε ο Λένιν εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας, αρκεί να μην τυφλωθούμε από τους οικονομολόγους των αστικών επιτελείων. Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός ήταν και είναι το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. Φορέστε λοιπόν τα ταξικά σας γυαλιά και ξεκινούμε.

Η κεφαλαιοποίηση της Τέσλα από το 2010 έως το 2020

Η Τέσλα πουλάει σύγχρονης τεχνολογίας, πανάκριβα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Το 2012 ξεκίνησε σχεδόν σαν βιοτεχνία, παράγοντας 5 αυτοκίνητα τη βδομάδα. Στο τρίτο τρίμηνο είχε καταφέρει ως βιομηχανική μονάδα να παράγει 100 αυτοκίνητα τη βδομάδα.  To 2012 η κεφαλαιοποίηση της Τέσλα κυμαινόταν περίπου στα τρία δισεκατομμύρια, στις 30 Οκτώβρη έφτασε στα....1,23 τρισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα είναι στα 840 δισεκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε πλέον για την αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον πλανήτη και το 6ο διεθνώς μονοπώλιο σύμφωνα με την κεφαλαιοποίησή της.

Εξωφρενική άνοδος σε μια δεκαετία. Θα ανέμενε κανείς με αυτά τα δεδομένα, η Τέσλα να παράγει τα περισσότερα οχήματα στον πλανήτη, να έχει τις περισσότερες πωλήσεις και τα περισσότερα κέρδη. Ούτε καν. Παρακάτω παραθέτουμε έσοδα από πωλήσεις και καθαρά έσοδα της Toyota και της Volkswagen.


Tα έσοδα από τις πωλήσεις της Τoyota και της Volkswagen το 2021 ήταν πέντε φορές παραπάνω από αυτά της Τέσλα. Προσοχή τώρα η κεφαλαιοποίηση της Toyota είναι μόλις 33 δισεκατομμύρια ευρώ και της Volkswagen 88 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ της Τέσλα 10 φορές παραπάνω από τη Volkwagen. Ας δούμε τώρα τα καθαρά εισοδήματα (net income) από τις πωλήσεις αν αφαιρέσουμε το κόστος παραγωγής και τους τόκους από την υπεραξία.

 

To (-) που βλέπετε σε απανωτές χρονιές σημαίνει ότι η Tesla εμφάνιζε απώλειες όχι κέρδη! Δηλαδή αρκετές χρονιές δεν απέδιδε καν μερίσματα στους μετόχους. Κι, όμως, η κεφαλαιοποίηση της Τesla συνέχιζε να εκτινάσσεται. Μα πως γίνεται αυτό; Μήπως η θέληση και εξασφάλιση διεθνών αγορών και η προσμονή για μελλοντικά αυξανόμενα κέρδη ανέβαζε την τιμή της μετοχής της; Oχι, τα κέρδη έβγαιναν από την προσμονή για καθαρή κερδοσκοπία στις αγοραπωλησίες μετοχών.

Οπως έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές στο μπλογκ αυτό με αναφορές στο Τρίτο Τόμο του Κεφαλαίου του Μαρξ (βλέπε εδώ και εδώ) η κεφαλαιοποίηση είναι ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, δεν εκφράζει την πραγματική κεφαλαιακή αξία μιας επιχείρησης, όπως αυτή αποτιμάται κατά την μετατροπή του επενδυμένου σταθερού και μεταβλητού κεφαλαίου σε εμπορεύματα και χρήμα στην αγορά. Η ονομαστική αξία του πλασματικού κεφαλαίου εξαρτάται από τα προσδοκόμενα κέρδη και το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Οσο το τελευταίο μειώνεται (και ήταν στα τάρταρα μετά το 2009) τόσο οι τιμές των μετοχών αυξάνονται, ειδικά αν οι αποδόσεις είναι μικρές.

Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν αρκεί να εξετάσουμε α) τη σύνθεση των μετόχων της Tέσλα και β) τη δανειοδότησή της από τους κολοσσούς του χρηματιστικού κεφαλαίου των ΗΠΑ. Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο. 

Συνολικές χρεωστικές απαιτήσεις της Τέσλα, όπως σωρεύονται κάθε χρόνο

Βλέπουμε ότι η εκτίναξη των χρεωστικών απαιτήσεων αυξάνονται σημαντικά μετά το 2014, συμβαδίζοντας με την εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης. Η Τεσλα, όπως και άλλα τεχνολογικά μονοπώλια των ΗΠΑ δανειζόταν με ευνοϊκούς όρους από το αμερικανικό χρηματιστικό κεφάλαιο. Στη πορεία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταλήγουν να κατέχουν της περισσότερες μετοχές της Τέσλα, φτάνοντας σήμερα να κατέχουν το 42% των μετοχών της. Ο Ιλαν Μασκ κατέχει... μόνο το 15,66% των μετοχών της Τέσλα. Αντίστοιχη σύνθεση θα δούμε και στα άλλα βασικά τεχνολογικά μονοπώλια των ΗΠΑ (Amazon, Google, Apple, Microsoft, Facebook) με τη διαφορά ότι οι πωλήσεις των τελευταίων αντανακλούν την επικράτησή τους στις διεθνείς αγορές και δη στις δυτικές αγορές. Τα κινέζικα μονοπώλια κονταροχτυπιούνται στα ίσα για την ανατολή και βέβαια κατισχύουν στη μεγάλη αγορά της Κίνας που σε πείσμα των κοντόθωρων "τριτοκοσμικών" μικροαστών εθνικιστών που εξωραίζουν τον κινεζικό ιμπεριαλισμό, είναι πλέον η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στον πλανήτη. Ολοι αυτοί οι φιγουρατζήδες ιντερπρενιέρς του αμερικανικού μπίζνες λάιφ στάιλ: Μπέζος, Ζάκερμπεργκ, ακόμη και ο αγαπημένος των συνωμοσιολόγων Γκέιτς είναι στην ουσία βιτρίνα του αμερικανικού χρηματιστικού κεφαλαίου και τίποτε άλλο. Ο πλούτος που κατέχουν από τις μετοχές τους δεν είναι τίποτα μπροστά ιδιοκτησία κεφαλαίου των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών κολοσσών που όπως έχουμε εξηγήσει εκτεινόταν το 2007 δέκα φορές πάνω από την κεφαλαιοποίησή τους με την εξαγωγή κεφαλαίου σε όλο τον πλανήτη. 

Ανάμεσα στους βασικότερους χρηματιστικούς κολοσσούς των ΗΠΑ που κατέχουν μετοχές στην Τέσλα βρίσκονται τα τρία βασικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαχείρισης ενεργητικού του πλανήτη: η Vanguard με 6,29%, η BlackRock με 5,33% και η State Street. Οπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στο άρθρο μας με τίτλο: "Το μοίρασμα του κόσμου σε σφαίρες επιρροής από το χρηματιστικό κεφάλαιο μιας χούφτας ιμπεριαλιστικών χωρών"

"Σήμερα οι χρηματιστικοί κολοσσοί διαχείρισης ενεργητικού BlackRock, Vanguard, και State Street είναι οι μεγαλύτεροι ξεχωριστοί μέτοχοι στις 9 από τις 10 εταιρίες του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, κατέχοντας κατά μέσο όρο 20% των μετοχών κάθε εταιρίας του δείκτη [5]. O δείκτης S&P 500 είναι δείκτης χρηματιστηριακής αγοράς για τις 500 ισχυρότερες σύμφωνα με την κεφαλαιοποίησή τους εταιρίες των ΗΠΑ. Από το Σεπτέμβρη του 2021 οι 9 μεγαλύτερες εταιρίες στη λίστα του S&P 500 αντιστοιχούσαν στο 28,1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη. Σε σειρά κατάταξης ήταν: η Apple, η Microsoft, η Αlphabet (ελέγχει την Google), η Αmazon, η Meta Platforms, η Tesla, η Nvidia, το fund του Γουόρεν Μπάφετ Berkshire Hathaway και η JP Morgan Chase.

Πως προέκυπταν, όμως, τα προσδοκόμενα κέρδη που αύξησαν την μετοχή της Τεσλα στο θεό; Είναι καθαρά η κερδοσκοπική αγοραπωλησία των μετοχών της την εποχή που η χρηματιστηριακή φούσκα διογκώνεται. Η μετοχή της παρουσίαζε τις μεγαλύτερες αγοραπωλησίες ανάμεσα σε καπιταλιστές των δυτικών χωρών.

Η ίδια η Τέσλα επαναγόραζε τις μετοχές κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, μετοχές που είχε εκδώσει και πουλήσει για να αυξήσει τις τιμές των μετοχών συνολικά, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της κερδοσκοπίας. Δεν είναι η μόνη που το κάνει. Ολα τα μεγάλα τεχνολογικά μονοπώλια των ΗΠΑ ακολουθούν την τακτική αυτή (buybacks). Aγοράζουν μετοχές της εταιρίας τους σε μεγαλύτερη τιμή για να συγκρατήσουν υψηλά τη κερδοσκοπική θύελλα, κι αυτό το κάνουν με δάνεια που λαμβάνουν από το χρηματιστικό κεφάλαιο των ΗΠΑ έναντι μετοχών τους... που παρουσιάζουν για εγγύηση. Το κερδοσκοπικό πάρτυ αυτό λαμβάνει τέλος και εν πολλοίς βασιζόταν στην ισχύ που είχε το πετροδολάριο στις διεθνείς συναλλαγές. Η ισχύς αυτή τελειώνει αυτή την μακρά περίοδο στασιμοπληθωρισμού που θα περάσουμε για την οποία έχουμε μιλήσει ήδη εδώ.

Η Τέσλα απειλείται σήμερα με κατάρρευση. Ο ιδρυτής της Τέσλα, ο Ιλον Μασκ, που έχει γίνει το ίνδαλμα όλων των τεχνοφρίκουλων αποφοίτων θετικών σχολών που θέλουν να γίνουν "αφεντικά του εαυτού τους" γνωρίζει την αλήθεια και έχει φροντίσει εδώ και καιρό να ρευστοποιήσει τμήμα των μετοχών του προκειμένου να τις διοχετεύσει σε ασφαλή χαρτοφυλάκια, άλλοτε με πρόσχημα την "φιλεύσπλαχνη" διάθεσή του να πληρώσει και καλά φόρους στο κράτος, άλλοτε με την υπόγεια διαρροή της θέσης ότι ετοιμάζεται να αγοράσει οψιόν μετοχών της Τέσλα που λήγουν τον Σεπτέμβρη και η διοίκηση της Τέσλα του υποσχέθηκε το 2018 αν εκπληρώσει τους στόχους του (να εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση, όπως και το έπραξε).

O παπατζής αναρωτιέται δημόσια στο τουίτερ αν θα πρέπει να πουλήσει 10% των μετοχών του για να μην αποφύγει τη φορολογία. Οι μεγαλομέτοχοι δεν πληρώνουν μια σε φόρους αν δεν ρευστοποιούν τις μετοχές. Το ίδιο συμβαίνει αν ρευστοποιούν για να διοχετεύσουν αμέσως τις μετοχές τους σε άλλα χατρτοφυλάκια. Ο Μασκ κάλιστα μπορεί να ανταλλάξει μετοχές που έχει για την αγορά οψιών μετοχών που του υποσχέθηκε η διοίκηση της Τέσλα. Μπορεί να καταφύγει ακομη και σε δάνειο με εγγύηση μετοχές που έχει. Ηδη το κάνει αυτό για να χρηματοδοτεί τον βίο του. Δεν έχει μία σε ρευστό και περηφανεύεται γι αυτό.

Το μπλογκ ποντάρει ότι ο παπατζής του AI την κάνει άρον-άρον από την Τέσλα. Ηδη έχουν ξεκινήσει έρευνες για λοβιτούρες στην αξιοποίηση μη ασφαλούς τεχνολογίας για να βγουν τα τελευταία μοντέλα της Τέσλα και τα παράπονα από τους αγοραστές έχουν εκτιναχθεί. Με 20 δισεκατομμύρια στην τσέπη από τις πωλήσεις μετοχών αυτού του χρόνου και τη διοχέτευσή τους σε ασφαλή χαρτοφυλάκια θα έχει πολύ περισσότερα αν το πλασματικό κεφάλαιο της Tesla καταλήξει κοντά στην πραγματική κεφαλαιακή αξία της τέσλα, δηλαδή 10 φορές κάτω από σήμερα, αν υπολογίσουμε ότι αθροιστικά η κεφαλαιοποίηση των μετοχών του Μασκ αυτή τη στιγμή είναι περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πλάκα είναι να έχει ήδη σορτάρει τα χρήματά αυτά σε βάρος της Τέσλα, όπως εκατοντάδες άλλοι μέτοχοι στον πλανήτη.

για οτιδήποτε νεότερο η σελίδα του μπλογκ στο φου-μπου εδω:

https://www.facebook.com/Guido1953

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό