Με μεγάλη πιθανότητα είμαστε μερικές μέρες (7-10) προ της κατάρρευσης της χρηματιστηριακής φούσκας στις ΗΠΑ

 

O δείκτης S&P 500 με τις 500 ισχυρότερες από άποψη κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Από το Γενάρη μέχρι τα μέσα Ιούνη η μεγάλη φούσκα έπεσε περίπου 25% για να μειωθεί η χασούρα τον Αύγουστο στο 18%. Οι μειώσεις του Σεπτεμβρίου είναι οι σημαντικότερες σε όλη αυτή την περίοδο δείχνοντας ότι είμαστε λίγο πριν την κατάρρευση. Παρόμοια διακύμανση έχει και ο δείκτης Dow Jones για τις βασικές βιομηχανικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Σε αυτό το μπλογκ εξαρχής, στο πρώτο μας σημείωμα αναδείξαμε τη χρηματιστηριακή φούσκα στις ΗΠΑ. Μετά την άρση της καραντίνας η κεφαλαιοποίηση των ΗΠΑ έφτασε στο 200% του ΑΕΠ. Οπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει εδώ πέρα, η κεφαλαιοποίηση είναι ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και όχι το πραγματικό κεφάλαιο όπως αυτό (σταθερό + μεταβλητό) μετατρέπεται βαθμιαία σε εμπορεύματα και σε χρήμα στην αγορά. Το πλασματικό κεφάλαιο εξαρτάται εν γένει α) από το βασικό επιτόκιο δανεισμού, που στις ΗΠΑ ήταν στα τάρταρα για χρόνια μετά το 2009 προκειμένου να ενισχυθούν τα αμερικανικά μονοπώλια στον άγριο ανταγωνισμό των διεθνών αγορών και β) από τις κεφαλαιακές αποδόσεις. Η κεφαλαιακή απόδοση είναι φθίνουσα συνάρτηση του ποσοστού κέρδους, όπως το όρισε ο Μαρξ (υπεραξία/(συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο). Στην περίπτωση της μετρικής Internal Rate of Return (IRR) για την αποτίμηση των κεφαλαιακών αποδόσεων, το γενικό ποσοστό κέρδους (αν συμπεριλάβουμε όλους τους κλάδους της οικονομίας στον τύπο του Μαρξ, όχι μόνο το βιομηχανικό-παραγωγικό κεφάλαιο) ταιριάζει αρκετά.  

Οι κεφαλαιακές αποδόσεις εντός ΗΠΑ εδώ και χρόνια είναι στα τάρταρα, γιατί εδώ και χρόνια το γενικό ποσοστό κέρδους κινείται σε χαμηλά επίπεδα στις ΗΠΑ. Το πλασματικό κεφάλαιο εν γένει  εκτινάσσεται όταν οι αποδόσεις είναι χαμηλές και το επιτόκιο δανεισμού χαμηλότατο. Είναι πολύ απλό γιατί αυτό συμβαίνει: σαν επενδυτής αγοράζεις μετοχικό κεφάλαιο σαν να δάνειζες μια επιχείρηση αναλογιζόμενος το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Με μικρά κέρδη (από τις χαμηλές αποδόσεις) και μικρό επιτόκιο, το κεφάλαιο που θα δανείσεις θα πρέπει να είναι μεγάλο. Ετσι -σε αδρές γραμμές- καθορίζονται οι τιμές των μετοχών. [εχουμε εξηγήσει πολύ πιο αναλυτικά πως γίνεται αυτό εδώ]

Η χρηματιστηριακή φούσκα είναι ο προπομπός της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έχει κάνει την εμφάνισή της ήδη σε όλους τους τομείς: μείωση παραγγελιών βιομηχανίας, μείωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, αύξηση των αδιάθετων εμπορευμάτων στις αποθήκες των μεγάλων εμπορικών μονοπωλιακών επιχειρήσεων, μείωση των κερδών του χρηματιστικού κεφαλαίου. Για περισσότερα δες το άρθρο μας εδώ. Μην παρασύρεστε από την προπαγάνδα για τη δήθεν αύξηση της εργασίας στις ΗΠΑ, αυτές οι εκθέσεις έχουν τεράστιο περιθώριο σφάλματος και ήδη πέρσι ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο κατά την αναθεώρησή τους ένα χρόνο μετά. Γιατί εν πολλοίς βασίζονται σε ό,τι καταμαρτυρούν οι επιχειρήσεις στους ομοσπονδιακούς στατιστικολόγους. Δεν προκύπτουν δηλαδή από κεντρική καταχώρηση συμβάσεων και προσλήψεων, από περιοδικές δηλώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.

Εδώ απλώς θα δούμε κάποια πράγματα για τη χρονική πρόγνωση της χρηματιστηριακής φούσκας. Σε όλες τις μεγάλες φούσκες, τα πράγματα είναι πάνω-κάτω ίδια. Αρχικά έχουμε για μήνες μια σημαντική πτώση της τάξης 10%-20% από την κορύφωση της φούσκας, μετά μια παραπλανητική αύξηση της τάξης 5%-10% και μετά έρχεται η κατάρρευση.

Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και το 2008. Πτωση για μήνες, αύξηση μετά τον Ιούλη και κατάρρευση τον Σεπτέμβρη. Αυτό με μεγάλη πιθανότητα θα γίνει και σήμερα. Πιθανότατα είμαστε ήδη στη κατηφόρα πριν την κατάρρευση. Αρχικά θα υπάρχει μια άγρια κατάρρευση και μετά μια πιο ήπια μείωση με σκαμπανεβάσματα θα συνεχιστεί για μήνες. Ακολουθεί το σχήμα του δείκτη Dow Jones (οι βασικότερες βιομηχανίες των ΗΠΑ) για το 2008 και σχήμα από το 2007 έως την πτώση του στο 50%.


 

 

Σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. εϊ, αν το μπουμ γίνει στην bear market αυτής της και της προηγούμενης βδομάδας (όπου έχουμε συνεχώς πτώση), έχω πέσει μέσα στην πρόβλεψη :-)

      Διαγραφή
    2. η bear market σταματάει όταν έχουμε αύξηση στο προηγούμενο υψηλό. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ αυτή η αύξηση (παρά μετά από μήνες ή χρόνια :-)).

      Διαγραφή
    3. Λαφάργκ οχι τεμπέλης24 Σεπτεμβρίου 2022 στις 5:15 π.μ.

      Η ημερομηνία παραπάνω δεν μπήκε για εμπαιγμό. Απλά για να μην πέσουμε στην λούμπα του Νοστραδαμισμού, καταστροφολογίας, Στούπα /Capital /προσδεθείτε και άλλα τέτοια φαιδρά.

      Στο φινάλε αυτού του είδους οι προβλέψεις αναιρούν τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που έχει συλλέξει, φαντάζομαι με πολύ κόπο. Μην βιάζεσαι να δώσεις ημερομηνίες για την επόμενη κρίση που θα έρθει νομοτελειακά πιθανά και μέσα στους επόμενους μήνες αν δεν βλέπουμε ήδη τα πρώτα σημάδια της.

      ΥΓ1: Άλλο κατάρρευση και άλλο δεν θα ξαναπιάσει τις μέγιστες αποδόσεις με μια φθίνουσα πορεία. Πτώση των μετοχών και μάλιστα πολύ μεγάλη προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οίκοι και όλα τα ιδρύματα του χρηματιστικού κεφαλαίου εδώ και πολύ καιρό.
      ΥΓ2: Συνέχισε την έρευνα και η δικαίωση θα είναι διαφορετική από αυτή που περιμένεις.
      ΥΓ3: Προβληματισμός δικός μου χωρίς να μπορώ να τον τεκμηριώσω. Ο ''Μαύρος'' έλεγε ότι η κρίση πάντα σκάει εκεί που δεν το περιμένει κανένας, σε σημείο που η ευφορία στην οικονομία/παραγγελίες/ποσοτικοί δείκτες είναι στην κορύφωσή της. Εδώ δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο πάντως.

      Διαγραφή
    4. ίσα-ίσα για το υγ3 υποτίθεται ότι ήταν στην κορύφωσή τους. Απότομα αναθεώρησαν τους δείκτες όλοι τελευταίες δέκα μέρες κι ακόμη το κανουν συγκρατημένα.

      Διαγραφή
    5. υποτίθεται η ανεργία ήταν σε ιστορικό χαμηλό και βασικα μονοπώλια παρουσίαζαν κερδοφορία. Πλην, ομως, όπως έχω δείξει από τον Αύγουστο οι βιομηχανικές παραγγελίες στη μεταποίηση από τον Ιούλη έχουν μειωθεί, όπως έχουν μειωθεί και τα κέρδη του χρηματιστικού κεφαλαίου (όχι μονο JP). Απλώς καθυστερούν να μεταφέρουν την συνολικά εικόνα και σκόπιμα και επειδή δεν πρόκειται οι ίδιες οι εταιρίες να δώσουν αμέσως προβλέψεις για μειώσεις των κερδών τους. Πάντα έτσι γινεται πριν την κρίση. Αλλα ότι δεν περιμένει κανείς να σκάσει κρίση, αυτό δεν είναι ορθό. Δεν περιμένουν οι επίσημοι θεσμοι. Η καλύτερα δεν ανακοινώνουν τι πραγματικά πιστεύουν.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού