Οι...ανένδοτοι ευρωπαίοι αγοράζουν στη ζούλα ρωσικό αέριο από την Κίνα

Οι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ Σολτς, Πούτιν, Μεντβέντεφ κρύβουν τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο παρασκήνιο, ένα παζάρι διαπραγματεύσεων για το κουφάρι της Ουκρανίας.

Οπως έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές σε αυτό το μπλογκ τα συμφέροντα των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και δη του γαλλογερμανικού άξονα δεν είναι ίδια με αυτά των αμερικανών ιμπεριαλιστών. Οι τελευταίοι θέλουν να αποσπάσουν την Ουκρανία από σφαίρα επιρροής της Ρωσίας με κάθε κόστος προκειμένου να υπονομεύσουν την παραπέρα οικονομική ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας. Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, όπως κάθε ιμπεριαλιστής που έφτασε στη θέση του νωρίτερα (Μεγάλη Βρετανία) ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας του κυρίως. Η Ρωσία εδώ και καιρό υπονομεύει το πετροδολάριο και βέβαια είναι δεύτερη ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη.

Οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές πρωτίστως ενδιαφέρονταν και ενδιαφέρονται να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να αγοράσουν μπιρ παρά μετοχές στα εργοστάσια της Ουκρανίας και να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους σε μια νέα αγορά που μέχρι το 2012 ελεγχόταν από τη Ρωσία, ότι έκαναν και κάνουν χρόνια τώρα στην κεντρική Ευρώπη και τις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες.

Απλώς στην έναρξη της ρωσικής εισβολής δεν μπορούσαν να αντιδράσουν με ιδιαίτερη πυγμή μόνοι τους, γιατί δεν έχουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει η Ρωσία, οπότε αναγκαστικά δέχτηκαν το απόλυτο κουμάντο του Θείου Σαμ. 

Οι γερμανοί και γάλλοι ιμπεριαλιστές, όμως, δεν πρόκειται να αυτοκτονήσουν. Δεν υπάρχει εναλλακτική για το ρωσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο. Αναλυτικά γι αυτό το θέμα δείτε τις δημοσιεύσεις του γράφοντος εδώ και εδώ.

Δια του λόγου το ασφαλές, αυτή την περίοδο η Κίνα πουλάει ρωσικό αέριο (LNG) που έχει σε απόθεμα σε πανύψηλες τιμές στους ευρωπαίους, βοηθώντας τους να ενισχύσουν σημαντικά τα αποθέματά τους αυτή την περίοδο. Οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας (μην ξεχνάμε οδεύουμε σε διεθνή οικονομική κρίση) οδηγούν σε ένα περίσσευμα αποθεμάτων που τη συμφέρει να το ξεφορτωθεί τώρα με το αζημίωτο

Διαβάζουμε από Financial Times:

"Ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο μεταπωλεί μερικά από τα πλεονάζοντα φορτία LNG λόγω της χαμηλής ζήτησης ενέργειας στο σπίτι. Αυτό παρείχε στην αγορά spot μια άφθονη προσφορά που έχει αξιοποιήσει η Ευρώπη, παρά τις υψηλότερες τιμές. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 60 τοις εκατό σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Kpler. Οι 53 εκατομμύρια τόνοι που αγόρασε το μπλοκ ξεπερνούν τις εισαγωγές από την Κίνα και την Ιαπωνία και έχουν ανεβάσει το ποσοστό πληρότητας των αποθηκευτικών χώρων αερίου στην Ευρώπη στο 77%. Εάν συνεχιστεί αυτό, η Ευρώπη είναι πιθανό να επιτύχει τον δηλωμένο στόχο της να γεμίσει το 80 τοις εκατό των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου της μέχρι τον Νοέμβριο".

ΟΙ FT κλείνουν ως εξής:

"Εάν η Ρωσία καταλήξει να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο στην Κίνα ως μέσο τιμωρίας της Ευρώπης, η Κίνα θα έχει μεγαλύτερη ικανότητα να μεταπωλήσει το πλεόνασμα φυσικού αερίου της στην αγορά spot – βοηθώντας έμμεσα την Ευρώπη.

Αυτή την ικανότητα την έχει, όμως, ήδη η Κίνα. Αφού όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τον Ιούλη, ολες οι εισαγωγές LNG στη Κίνα μειώθηκαν εκτός από αυτές της Ρωσίας που αυξήθηκαν. Το πλεόνασμα που πουλάει στους ευρωπαίους η Κίνα, είναι ρωσικό αέριο LNG σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή αν το έπαιρναν από αγωγούς της Gazprom.

Ξεκάθαρα η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο δεν πρόκειται να σταματήσει, ειδικά τώρα που οδεύουμε σε μια νέα διεθνή καπιταλιστική κρίση.

Αυτή την περίοδο παίζεται απλώς ένα μπραν ντε φερ για την μελλοντική ιμπεριαλιστική ειρήνη στην Ουκρανία και βεβαίως για τη διευθέτηση του ζητήματος των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συναλλαγματικά διαθέσιμα που είχε η Ρωσία σε τράπεζες των ΗΠΑ και απειλεί με κλοπή ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός.

Η Ρωσία επιδεικνύει την ισχύ της και κλείνει τη στρόφιγγα για να δείξει τι θα συμβεί στο μέλλον αν δεν υποχωρήσουν οι ευρωπαίοι στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, τη στιγμή που ο πόλεμος μαίνεται και η ρωσική προέλαση στο Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ έχουν επιβραδυνθεί. Δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα πάρει όλο τον Ντονμπάς, το θέμα είναι πότε μες στο φθινόπωρο ή τον χειμώνα που πλησιάζει.

Οι λαοί της ευρώπης θα πληρώσουν και ήδη πληρώνουν την στράτευση στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και των θλιβερών ακολούθων εταίρων τους (βλέπε εδώ την κυβέρνησή μας και την αντιπολίτευσή της). Θα πληρώσουν πολύ περισσότερο, όμως, την οικονομική κρίση που έρχεται , στο φόντο της οποίας η ενδοϊιμπεριαλιστική σύγκρουση θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού