Ελπιδοφόρα αντεπίθεση ή ολοκληρωτικός τυχοδιωκτισμός πριν την συντριβή;

 

Εξωφρενικό δεν είναι αυτό που διαβάζουμε στον τίτλο του άρθρου εδώ. Προφανέστατα και η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει σε πόλεμο εξάντλησης τη Ρωσία. Εξωφρενική είναι η θέση που διατυπώνει το άρθρο ότι θα την νικήσει σε τακτική αιφνιδιαστική επίθεση, ολοκληρωτική μάχη στη Χερσόνα. Αυτή είναι η αμερικανική προπαγάνδα για τα αμερικανάκια αυτή τη στιγμή. Δεν εμφανίζεται στην Ευρώπη γιατί όλοι θα έσκαγαν στα γέλια.

Οποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση Ρωσίας και δυτικών ιμπεριαλιστών κατανοεί ότι διάφορα πράγματα έχουν αλλάξει μες στο καλοκαίρι και στον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και στο δημόσιο-διπλωματικό παιχνίδι, ειδικά στη στάση των γάλλων και των γερμανών έναντι της Ρωσίας. Από τη μια η Ουκρανία αποφάσισε να διεξάγει τακτικές ολομέτωπες επιθέσεις στο Νότο με κατεύθυνση την κατακτημένη από το ρωσικό στρατό Χερσόνα, όταν τόσο καιρό ακολουθούσε αμυντική στάση. Από την άλλη, ξαφνικά Σολτς και Μακρόν εμφανίζονται φιλοπόλεμοι και ανένδοτοι. Τί έχει συμβεί;

Ας τα πιάσουμε ένα-ένα. Υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να νικήσει σε τακτικό πόλεμο -γενικά- τη Ρωσία και να διώξει τους εισβολείς από το έδαφός της; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Η Ρωσία σκόπιμα δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο στράτευμα στην Ουκρανία, αλλά περίπου 100.000 άντρες κάθε στιγμή. Βαθμιαία προελαύνει στο Ντονιέτσκ (ανατολικά) και στο Νότο κυρίως στη πρώτη φάση του πολέμου. Η Ρωσία δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλάβει το Κίεβο, μια πόλη εκατομμυρίων, στη πρώτη φάση του πολέμου. Η επίθεση στο Βορρά ήταν παραπλανητική προκειμένου να κυριαρχήσει και να προελάσει στο Νότο. Στο αρχικό σχέδιο οι ρώσοι μπορεί να υπολόγιζαν ότι θα έπαιρναν πολύ πιο γρήγορα τη Μαριούπολη και ίσως την Οδησσό, αλλά σίγουρα δεν υπολόγιζαν με 50.000 να πάρουν το Κίεβο. Το ενδιαφέρον τους είναι η Νοβοροσίγια και κυρίως όλες οι πόλεις της Μαύρης Θάλασσας που έχουν έντονο ρωσικό μειονοτικό στοιχείο.

Το Λουγκάνσκ πλέον έχει προσαρτηθεί από τους Ρώσους. Σε αυτόν τον αργό πόλεμο εξάντλησης, ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ο νικητής θα είναι η Ρωσία. Γιατί η Ρωσία έχει στρατιωτική παραγωγή στα μετόπισθεν και τεράστιες εφεδρείες σε στρατιώτες. Οι ουκρανοί δεν μπορούν να εφοδιάσουν έγκαιρα και απρόσκοπτα τις δυνάμεις τους ανατολικά στο Ντονιέτσκ. Οι ρώσοι ελέγχουν τον αέρα, έχουν τεράστιες πυροβολαρχίες. Σε πόλεμο εξάντλησης σε λίγους μήνες θα επικρατήσουν. 

Ο αμερικανικος ιμπεριαλισμός αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα οδηγώντας τους ουκρανούς σε κατα μέτωπο τακτικές επιθέσεις προς τη Χερσόνα, επιθέσεις στην ουσία αυτοκτονικές. Ο ρωσικός στρατός επιβράδυνε την προέλαση ανατολικά και μετέφερε στρατό στη Χερσόνα για να μακελεύσει τους επιτιθέμενους. 

Η Κομισιόν δεν παίζει κανένα ρόλο στη στάση που θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στη Ρωσία. Η Ουρσουλα προτείνει συνεχώς μέτρα που δεν υλοποιούνται. Αυτα τα λύνουν πρώτα μεταξύ τους οι γερμανοί με τους γάλλους ιμπεριαλιστές και όλοι ακολουθούν, ενίοτε υπάρχουν και παράπονα αλλά το πάνω χέρι σε αυτές τις ενδοευρωπαϊκές διενέξεις το έχουν οι βασικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ που τη διαφεντεύουν.

Απ' ότι φαίνεται ο Σόλτς με τον Μακρόν αποφάσισαν να κάνουν μια τελευταία εκδούλευση στους αμερικανούς, η οποία βέβαια μάλλον τους συμφέρει. Μια τακτική ολοκληρωτική επίθεση των ουκρανών στο Νότο θα επιταχύνει τη συντριβή του ουκρανικού στρατού και θα επισπεύσει την πολυπόθητη για τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές ...ειρήνη, ειδικά ενόψει της διεθνούς κρίσης που ξέρουν πολύ καλά ότι έρχεται και βεβαίως του κινδύνου να μείνουν χωρίς αέριο το χειμώνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Για την ισχυροποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Οχθη –Η Φωλιά των Λεόντων

Γιατί η Γάζα θα γίνει ο τάφος του σιωναζισμού

Σημειώσεις πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό